Prvi simptomi menopauze o kojima se retko govori i kako menopauza menja mozak

Kada pomislimo na menopauzu, najčešći simptomi koji nam padaju na pamet su talasi vrućine, noćno znojenje, umor, problemi sa spavanjem i izostanak menstruacije.

Foto: Pixabay


  • Autor: The Sun, index.hr

Međutim, lekari objašnjavaju da postoje i drugi znaci koji otkrivaju da se bliži menopauza, a mi ih nikada ne bismo povezali sa ovim stanjem. Kako prenosi britanski „The Sun“, postoji nekoliko neobičnih simptoma menopauze, a jedan od njih je peckanje u ustima.

Ispostavilo se da se ovaj bizaran simptom naziva sindrom peckanja u ustima i zapravo može biti uzrokovan menopauzom. Pored bola, nelagodnosti i utrnulosti, drugi simptomi mogu da uključuju suva usta, gorak ili metalni ukus u ustima ili potpuni gubitak ukusa, prenosi Index.hr.

Studije pokazuju da ovaj neobičan simptom pogađa 18 do 33 odsto žena u menopauzi.

Još jedan neobičan simptom menopauze je zujanje u ušima- tinitus. Kako objašnjavaju lekari, veliku ulogu u nastanku ovog stanja mogu imati hormonalne promene izazvane menopauzom, koje samo retke žene povezuju sa početkom menopauze.

Tinitus je najčešće uzrokovan izlaganjem glasnim zvucima ili se javlja kao nuspojava određenih lekova.


Kako menopauza menja mozak?

  • Autor: The Sun

Mozak žena se menja tokom menopauze i promene su uglavnom privremene. Ali zašto se te promene uopšte događaju i kakve osećaje mogu da izazovu?

Menopauza je prirodni deo starenja, a obično se događa kada je žena strarosti između 45 i 55 godina. Do nje dolazi kada nivo estrogena u telu počne da opada, piše The Sun.

Menstruacije postaju ređe ili mogu naglo da prestanu, a nakon što nastupi menopauza, žene neće moći da zatrudni prirodnim putem.

Simptomi uključuju valunge, neredovne menstruacije, poteškoće u spavanju, teskobu i gubitak samopouzdanja, loše raspoloženje, razdražljivost i depresiju, noćno znojenje, smanjen libido, probleme sa koncentracijom ili pamćenjem, dobijanje kilograma i slabu kontrolu bešike.

Prelaz u menopauzu i pad nivoa hormona menjaju strukturu mozga i potrošnju energije. Volumen sive mase u mozgu, koju čine nervne ćelije, smanjuje se, zajedno sa belom masom, kako nivo estrogena postaje sve niži.

Utvrđeno je i da područja mozga povezana sa pamćenjem i percepcijom gube nivo glukoze, što objašnjava zašto mnoge žene u menopauzi pate od problema sa pamćenjem.

Što se događa kada dođe do tih promena?

Iako ovo zvuči pomalo zastrašujuće, sve ove promene su sasvim normalne i mozak žena ih uglavnom kompenzuje. U novom istraživanju utvrđeno je da su pojačan protok krvi i stvaranje molekula zvanih ATP glavni izvori energije ćelija.

Koliko menopauza utiče na zdravlje žene kasnije u životu?

Nema mnogo podataka o uticaju prolaska kroz menopauzu na žene kasnije u životu.

Tokom menopauze i perimenopauze nivo estrogena oscilira i na kraju opada. Estrogen štiti ženski mozak od starenja i podstiče neuralnu aktivnost.

Naučnici misle da su hormonalne promene koje se događaju na prelazu, koje prouzrokuju promene na mozgu, takođe ono što pokreće klasične simptome menopauze. Tada mogu nastupiti valunzi, noćno znojenje, poteškoće s pamćenjem i poremećaji sna uz anksioznost, depresiju i umor.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар