Potrebnu dnevnu dozu sna možemo nadoknaditi - ovo je preporuka stručnjaka

Održavanje redovnog rasporeda spavanja važno je za održavanje cirkadijalnog ritma, tako da telo zna kada da zaspi, a kada da se probudi svaki dan. Kao takva, opšta preporuka poslednjih godina bila je izbegavanje odstupanja od rasporeda spavanja, a posebno izbegavanje promena navika spavanja vikendom, što ponekad podrazumeva i kasniji odlazak u krevet.

Pixabay

Grupa stručnjaka za spavanje želela je da ispita postojeću literaturu o vremenu spavanja i varijabilnosti jer utiče na faktore kao što su zdravlje i performanse. Ovi stručnjaci su procenili naučne dokaze o faktorima cirkadijanskog ritma, vremenu spavanja, zdravstvenim faktorima i još mnogo toga da bi odgovorili na tri pitanja – da li je dnevna pravilnost vremena spavanja važna za zdravlje; da li je važno za performanse; a kada ne spavate dovoljno, da li da pokušate da nadoknadite san?

Oni su pregledali 63 različite studije i došli do afirmativnih zaključaka za sva tri pitanja.

Nije iznenađujuće da je dosledan raspored spavanja važan za zdravlje, bezbednost i performanse, smatraju ovi stručnjaci.

Međutim, zanimljivo je da su otkrili da kada ne spavate dovoljno tokom nedelje ili drugim danima, nadoknaditi san kada ipak dobijete malo vremena za to može biti od koristi.

Dakle, nadoknaditi spavanje ili ne?

Sada, rezultati ove nove analize ne sugerišu da ostanete budni koliko god možete i da spavate koliko god želite tokom vikenda. U stvari, primećuju da nadoknada sna treba da bude najmanje 1–2 sata ili da nakratko odspavate kada možete.

"Dok neki lekari i istraživači preporučuju da održavate dosledno vreme za spavanje i vreme buđenja svakog dana u nedelji, bez obzira na nagomilavanje nedostatka sna, oni zaključuju da bi nedostatak sna trebalo svesti na minimum produžavanjem spavanja neradnim danima na najviše 1–2 h ili dremanje kada je moguće", pišu autori.

Uprkos tome, doslednost je i dalje ključna, a nadoknađivanje sna bi trebalo da bude prioritet samo kada niste dovoljno spavali tokom nedelje.

Međutim, kada možete, pokušajte da idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, i razmislite o pokušaju kvalitetnog dodatnog sna, ako su redovni obrasci spavanja nešto sa čime se borite.

Bez obzira na to kakav je vaš radni raspored, da li brinete o detetu ili roditelju, ili se ponekad borite da zaspite, realnost je da ne možete uvek da dobijete 8 sati kvalitetnog sna svake noći. Možete da date sve od sebe da idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, ali kada treba da sustignete propušteno spavanje, prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, možete da nadoknadite nekoliko sati kada je to potrebno, prenosi MBG.

  • IZVOR: 24SATA.HR

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар