PRAVOSLAVNI KALENDAR za 2023: Crveno slovo, post, veliki praznici i slave


Spisak praznika Srpske pravoslavne crkve. Crveno slovo, post, veliki praznici, slave i praznovanja običaja. Crkveni kalendar sa  pripadajućim praznicima za svaki dan u godini.

Kliknite na donji kvadrat za kompletan kalendar za današnji dan:

Crkveni kalendar Srpske pravoslavne Crkve i ostalih pomesnih Crkava sadrži listu svetitelja za svaki dan na njihov pomen kod verujućeg naroda. Iako se svakog dana pominje i slavi više svetaca istog dana, najčešće se u kalendarima koje izdaje Crkva nalaze važniji svetitelji ili praznici za taj dan, dok se ostali nalaze u liturgijskim knjigama. Neki svetitelji su uzeti za krsne slave pa su narodu veoma poznati i dosta slavljeni. Neki praznici nisu uvek istog datuma pa ih nije imalo smisla ovde navoditi. Uskrs je svake godine drugog datuma i varira između 22.3. a i 2.5., pa se svetac koji se tog dana slavi te godine ustupa važnost većem prazniku.

Posebno se izdvajaju uskršnji praznici čiji datumi fiksirani za centralni praznik a variraju jer zavise od datuma Uskrsa koji je svake godine drugačiji.

Crkveni kalendar nije svake godine isti jer se praznici dosta pomeraju, ali je narod našao način da sam napamet izračuna kada će biti koji praznik. Pored crkvenih naziva praznika, dodati su sa strane i narodni nazivi praznika.

Ovde su dati datumi po novom kalendaru koji ne menjaju datum proslavljanja.

Kalendar koji se koristi u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi je julijanski, koji je do 1919. godine bio i civilni kalendar države. On se razlikuje od gregorijanskog za 13 dana, koji su gregorijanskom dodali radi izjednačavanja zimske kratkodnevnice, a koja ni danas nije više tačna.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар