Sve što treba znati o novom leku za koronu koji je stigao u Srbiju

Najnoviji lekovi protiv koronavirusa, molnupiravir i pakslovid, koji će uskoro dobijati oboleli i u Srbiji, pokazala su solidnu efikasnost u borbi sa kovidom-19, ali ne smemo zaboraviti da je naše najjače oružje i dalje vakcina i poštovanje epidemioloških mera, rekao je za Nova.rs prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog.


„Najveći značaj novih lekova protiv koronavirusa je to što će omogućiti pacijentima da se leče kod kuće. Namenjeni su ljudima koji su oboleli od kovida i imaju blage do umerene forme bolesti i bar jedan faktor rizika, koji može prerasti u težu kliničku formu. Suština je da se ovi lekovi moraju uzimati u prvih pet dana od pojave simptoma” objašnjava dr Stojanović, profesor na Medicinskom fakultetu.

U toku kliničkih ispitivanja, i molnupiravir i pakslovid pokazali su solidnu efikasnost u sprečavanju hospitalizacije i smrtnog ishoda.

„Videćemo koliko će ovi lekovi biti efikasni u realnom životu, jer to što sada znamo je rezultat kliničkih ispitivanja, a to nije isto što i realnost. Teško je reći koji od ova dva leka je bolji. Pakslovid je pokazao nešto bolju efikasnost u kliničkim ispitivanjima, ali to ništa ne znači. Razliku među ovim medikamentima bismo mogli da odredimo, ako bismo ih davali u istom vremenskom periodu, pacijentima sa istim simptomima i stanjem organizma. Drugačije se lekovi za isto oboljenje ne mogu ni upoređivati. Davanje lekova zavisi i od toga u kakvom je stanju pacijent, odnosno da li već pije neku terapiju“, navodi profesor Stojanović.

Lekovi ne znače odricanje od mera, a građani Srbije već su zaboravili na epidemiološka ograničenja, iako pandemija još traje.

„To što ćemo imati najnovije lekove protiv korone, ne sme da nas odvede na stranputicu. Vakcina plus epidemiološke mere su najvažnije u borbi sa pandemijom. Mera se u ovoj državi niko ne pridržava, a ko god ih se odrekao, usledile su posledice. Mi smo mere napustili, ali ne znam zašto, kad još virus živi među nama. Posećujemo koncerte, utakmice, skupove, niko ne nosi masku, nema distance, na virus su ljudi zaboravili, a bolnice su i dalje pune” naglašava prof. dr Stojanović.

On ističe da lek pakslovid još nije odobren od strane Američke agencije za lekove (FDA), ali da je dokumentacija na proceni.

„Zbog toga će ovaj lek kasnije stići u Srbiju. Za molnupiravir je samo Britanska agencija za lekove dala zeleno svetlo, tačnije odobrila ga. Prošao je određene faze u FDA, ali proces još nije gotov. To su regulatorne procedure koje traju. Kad lekove odobri FDA, ali i Evropska agencija za lekove (EMA), tek onda na red dolazi naše regulatorno telo, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Bez njihovog odobrenja, lekovi se ne smeju prepisivati obolelima. Tako da kad god da lekovi stigu u Srbiju, proći će još neko vreme do prepisivanja recepata za obolele. Zato često kažem da će najnoviji lekovi protiv korone biti novogodišnji poklon” kaže naš sagovornik.

Naime, lekari u Kovid ambulantama i bolnicama očekivali su da će prvi lekovi protiv koronavirusa stići do 15. decembra, kako im je ranije najavljeno.

„Rok je pomeren, pa lekove očekujemo u ponedeljak. Još nemamo uputstvo o prepisivanju ovih lekova, čekamo dopis iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Svakako će protokol lečenja biti ustanovljen tek kada ih budemo imali, ne ranije. Ovi lekovi namenjeni su obolelima koji su u težem stanju, imaju pridružene bolesti, malignitete, srčane smetnje i slično. Molnupiravir i pakslovid, koji stiže početkom 2022. godine, spasiće ljude od respiratora i što je još važnije, od smrti“, kaže za Nova.rs dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Kovid ambulanti.

Podsetimo, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ranije je najavila da će prvi kontigent najnovijih lekova protiv korone stići u Srbiju ovih dana, i naglasila da je to lek koji mora biti primenjen u prvih pet dana bolesti.

„Srbija će dobiti sve potrebne količine lekova molnupiravir i pakslovid. Ova dva leka nisu namenjena mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama“, upozorila je Radojević Škodrić.

Ona je istakla da molnupiravir stiže u decembru, prvi kontigent od 12.000 doza, posle dve nedelje drugi, a potom će stizati i ostale dogovorene količine od 50.000 doza, a prvom kvartalu sledeće godine stiže i 100.000 Fajzerovog pakslovida” rekla je Škodrić.

Lek molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno. Lek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Nova

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар