SUTRA SE SADI BOŽIĆNA PŠENICA: Evo kako se to radi, u skladu sa pravoslavnim običajima

Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snega, a služi i kao blagoslov letine istovtemeno ukrašavajući domove. Iako se pred Božić može kupiti gotovo svuda, ukoliko ste od onih koji vole da poštuju običaje, zasadite božićnu pšenicu sami!

Pixabay

Da bi izrasla do Božića treba je na vreme posaditi. Treba da je zelena i bujna, jer će takvi biti i usevi tokom godine, kaže staro verovanje.

Pšenica se sadi na praznik Svete velikomučenice Varvare, 17. decembra kod pravoslavaca, a kod katolika 13. decembra, na dan Svete Lucije.

Za sadnju vam je potrebna šaka pšenice i tanjir ili posuda u koju će se posaditi.

U plitku posudu stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Odozgo prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom na sobnoj temperaturi.

Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju.

Ostavi se do ivice bar 1 cm, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.

Može se u sredini posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po želji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар