Kako prirodno vratiti boju kose kad posedimo

Nanje je poznato da sede vlasi mogu da se ponište, tj. da kosa ponovo dobije boju, i to prirodnim putem.

Foto Pixabay

Zašto neki ljudi brže osede

Kao i boju kože, i boju kose određuje melanin. Vremenom ćelije pigmenta u našoj kosi odumiru, pa ona polako sedi. Kako pokazuju studije, ovaj proces kod belaca počinje u srednjim tridesetim godinama, dok je kod Azijata i Afrikanaca to nešto kasnije. U svakom slučaju, kosa može da počne da vam sedi pre ili kasnije u zavisnosti od genetike, posebno gena IRF4, koji reguliše proizvodnju i skladištenje melanina.


Nova studija o sedama

Skorašnja studija je dokazala ono što smo otprilike već naslućivali – da stres može da izazove da prevremeno osedimo. Naučnici su merili nivo proteina u kosi volontera i zaključili da stres utiče na mitohondrije koje stvaraju energiju u ćelijama. I neki drugi faktori imaju sličan efekat, pa tako preveremene sede podstiču i vegetarijanstvo, nedostatak vitamina B12 i neka zdravstvena stanja poput vitiliga.


Sede mogu da se ponište

Dobra vest je to što ovaj naizgled nepovratan proces (sem farbanjem) može da se poništi. Zapravo, studija koja je pokazala da stres izaziva sede – pokazala je i da se boja kosi vraća. Kako? Deluje dosta nedostižno –  treba manje da se nerviramo. Dakle, da bi seda kosa ponovo vratila svoju boju, treba da smanjimo stres. Jedan od učesnika studije je uspeo da povrati staru boju kose kad je otišao na odmor. Nažalost, ova metoda neće delovati kod onih koji su već duži niz godina sedi, pišu na sajtu BrightSide.


Kućna rešenja za sede

Ako biste da sačuvate boju kose, ali ne i da se farbate, potrebno je da unosite dovoljno vitamina, pre svega vitamina B12, E, D i A, kao i minerale cink i gvožđe. Treba i da dobro negujete kosu, da je ne izlažete previše suncu, da ne koristite agresivne šampone…


Domaći recepti koje mogu da pomognu.


Stavite kokosovo ulje i na koren kose i celom dužinom vlasi veče pre nego što ćete oprati kosu.

Pomešajte kašičicu đumbira i kašiku meda i jedite tu smesu svakog dana.

Pijte oko četvrt litra soka od šargarepe svakog dana.

Pomešajte jednake sastojke soka od limuna, soka od amle (indijska ribizla) i bademovog ulja. Stavljajte na koren dlake i kosu dvaput dnevno tri meseca.

NOVA


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар