SRPSKI TEST NA KORONU POKAZIVAĆE REZULTATE ZA 15 MINUTA!

Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU rekla je gostujući na Televiziji da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju korona virusa čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji. Najavljuje da će prvi prototip testa biti završen do kraja godine.

IZVOR: RTS/SCREENSHOT

Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije korona virusa koja neće zavisiti od globalne dostupnosti pi-si-ar testova. To je cilj projekta KAPSIDO koji u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansira Fond za nauku.

Doktorka Tanja Ćirković Veličković rekla je da svi već znaju da za detekciju virusa postoje pi-si-ar testovi, kojima se detektuje nukleinska kiselina, zatim postoje testovi kojima se detektuje prisustvo antitela i treća vrsta su antigenski testovi.

"Antigenskim testovima se koriste specifična antitela proizvedena u životinjama da bi se pokazalo prisustvo samog virusa", objasnila je doktorka Ćirković Veličković.

Prema njenim rečima, prednost antigenskih testova su što se rezultati brže dobijaju u roku od nekoliko sati, a oni su jednostavniji i jeftiniji.

"Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje", kaže profesorka i dodaje da oni ipak mogu da se unaprede što je i tema njihovog projekta.

Napomenula je da će u njihovim istraživanjima napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a dali su predlog da se on unapredi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i pi-si-ar medode koji će imati visoku osetljivost.

"Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina", rekla je doktorka.

Očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a počeli su sa radom na projektu pre tri meseca. Nakon toga, trebalo bi da imamo i alternativne testove.

"Mi smo mudro odabrali protein, koronavirus ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein", objasnila je doktorka Veličković.

Navela je primer da je sada za pi-si-ar potrebno 12 do 24 sata, a da testovi koje oni razvijaju mogu biti gotovi i za 15 minuta.

MONDO

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар