EU donela odluku: AstraZeneka - bezbedna vakcina

Evropska agencija za lekove (EMA) je donela procenu o bezbednosti upotrebe vakcine AstraZeneke protiv Kovida-19, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Nemačka, privremeno obustavilo njegovo korišćenje zbog straha od nuspojava.

Image by torstensimon from Pixabay

“Nastavili smo svoju istragu oko AstraZeneke. Informisaćemo vas o našim nalazima”, kazano je na početku konferencije.

“Doneli smo zaključak. Ovo je sigurna i bezbedna vakcina. Nije povezana sa ugrušcima”, rečeno je.

“Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrećemo i dodatne istrage o ovim retkim slučajevima. Oko 7 miliona ljudi je vakcinisano u EU, 11 miliona u Velikoj Britaniji”, rečeno je, prenosi Index.hr.

“Ova vakcina je sigurna i efekasna, to je naš naučni stav”, zaključeno je. “Svesni smo da su neke države obustavile vakcinaciju i morali smo detaljno da proučimo sve dokaze. Naši stručnjaci su sve proučili”, dodato je.

“Kada vakcinišete milione ljudi, neizbežno je da se pojave neke teške nuspojave. Naš je zadatak da sprovedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumente. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju vakcinacije i da građani EU uvek budu informisani o svemu”, rečeno je.

Dr Sabina Štraus kazala je kako je istraga EMA-e bila detaljna i iscrpna.

“Dobrobiti vakcine uveliko nadmašuju negativne nuspojave”, kazala je Štraus.

“Broj tromboemboličnih događaja je manji nego što je očekivano u celokupnoj populaciji. Kovid je jedan od uzročnika tromoemboličnih događaja. Postoje neki neuobičajeni slučajevi. U nekima su se pojavili krvni ugrušci nekoliko dana nakon vakcinacije. Bilo je i slučajeva ugrušaka u krvnim žilama. Ove slučajeve ćemo i dalje istraživati, ali radi se o vrlo retkim slučajevima. Bilo ih je svega 25. Takvi slučajevi nisu zabeleženi u kliničkim istraživanjima”, dodala je.

“Napominjemo da je bitno da su svi koji se vakcinišu svesni da do ovakvih slučajeva može doći. Stoga tražimo da se ova informacija napomene svima koji primaju vakcinu, kao i zdravstvenim radnicima”, kaže.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар