Vanvremene tajne masonerije: Promocija knjige "Rodjeni u krvi"

Novo izdanje kultne knjige Džona Robinsona „Rođeni u krvi“, koja se bavi nastankom, razvojem i preobražajem masonerije, kao i značenjem ključnih simbola, rituala i tajnih reči, predstavljeno je u Beogradu, a na promociji su se kao učesnici zajedno pojavili jedan mason i jedan templar - Veliki majstor Zorana Nenezića i Velik prior Dejana Jeremića. 

Foto: Laguna

Autor: Astro sajt

Da li su masoni uzvišeni bratstvenici ili satanisti ogrezli u krvi? Da li se mason upravlja načelima opšteg dobra ili interesima zavereničke grupe koja upravlja svetom? Kako je i zašto masonerija uopšte nastala (ali i ovoliko dugo opstala)?

Ovo, svakako, jesu pitanja koja se neretko postavljaju kada je u pitanju masonerija, za koju jedni smatraju da je u medjuvremenu sasvim demistifikovana, dok oni drugi i dalje veruju u njenu subverzivnost i tajne kanale najsuptilnijeh delovanja. Da li je istina, možda, negde po sredini?

Posla da odgovori na pitanja s početka ovog teksta prihvatio se, još u prošlom veku, Džon Dž. Robinson (1918–1996), jedan od neosporno najvećih poznavalaca masonerije, a "Rođeni u krvi" je njegovo kapitalno, životno delo.

Najnovije (Lagunino) izdanje kultne knjige predstavljeno je čitaocima ovih dana u Beogradu, na promociji na kojoj su govorili Veliki majstor, mason Zorana Nenezić i Veliki prior, templar Dejan Jeremić, što je, svakako, bila jedinstvena prilika da se u javnosti zajedno pojave mason i templar (knjigu, uostalom, i čine dva velika poglavlja - prvo su "Vitezovi templari", a drugo "Masoni"), sa svojim zanimljivim izlaganjima.

Nije robovao nijednoj dogmi

O knjizi je najpre govorio njen prevodilac, pisac i novinar Milan Vidojević:

- Robinson je krenuo neortodoksnim putem. Zaobilazeći sve utabane staze i predrasude kako su masoni nastali iz egipatskih misterija, krenuo je novim putem, odbacio sve što je do tada bilo poznato i detaljnim i pažljivim istraživanjem došao do potpuno novog zaključka. Ova knjiga ne sledi nikog, ona ima svoj put i možemo reći da je Robinson potpuno pronikao u suštinu pitanja kako je nastala masonerija - rekao je Vidojević.

Za autora knjige, Džona Dž. Robinsona svakao je zanimljivo reći da se, prvenstveno zainteresovan za srednjovekovnu istoriju Britanije, posebno izučavajući istoriju krstaša i templarskog reda, postepeno upustio u potragu za izgubljenim tajnama masonerije (sam je rekao da se istraživanja koja su prethodila pisanju knjige nisu u početku kretala ka tome da otkriju bilo šta o masoneriji ili vitezovima templarima, već da mu je cilj je bio da zadovolji svoju radoznalost u vezi s nekim nepoznatim aspektima Seljačkog ustanka u Engleskoj 1381. godine). Robinson je pritom bio jedan od retkih autora koji su studiozno pisali o masonskom redu, a da mu pritom sami nisu pripadali, čime je knjiga samo mogla da dodatno dobije na objektivnosti. Ali, treba znati i to da je studiozno radeći na knjizi Robinson vremenom i sam prihvatao principe na kojima počiva bratstvo, da bi mu se na kraju, u svoje pozno doba, i sam priključio.

Zoran Nenezić, koji važi za izuzetnog poznavaoca masonerije u svetskim okvirima, imao je više susreta sa Robinsonom.

- Onako kako je pisao tako je i govorio. Pisao je kao neko ko nije bio slobodni zidar, dakle nije bio inicinar. Nije robovao nijednoj dogmi. Sve pseudo-romantičarske i ostale teorije o nastanku moderne masonerije razgrnuo je, uputio se u istraživanje i napisao najbolju knjigu o korenima nastanka modernog slobodnog zidarstva - rekao je Nenezić.

U svojoj kultnoj knjizi Robinson se bavi korenima nastanka moderne masonerije i niže činjenice o poreklu mita, istorijskim okolnostima nastanka masonerije i vezi između templara i masona, bavi se njihovim tajnim rečima, simbolima (obelisk u Vašingtonu, Kip slobode, piramida na dolaru, sam znak $ - Solomonov hram sa dva stuba...) i alegorijama. Pritom je naveo i konkretna imena istorijskih ličnosti i objasnio njihov uticaj na svetska zbivanja, ali i prvi grafički prikazao kako je čuveni masonski amblem nastao od Davidove zvezde...

Hristova vojska


Medju učesnicima zanimljive promocije bio je, kao što veće rekosmo, i Dejan Jeremić, templar, Veliki prior. Iskoristio je priliko da pojasni i šta to znači:

- U današnje vreme to znači biti Srbin sa svim osobinama našeg naroda kao što su vitešto i čojstvo. Čudno mišljenje, zbog neupućenosti i mistike same masonerije i templarstva, da Srbi nikad u istoriji nisu imali templarski red. Druga bitna stvar koja nas udaljava od templarstva je opšte ubeđenje da templari predstavljaju deo Vatikana i da su samim tim neprijatelji naše crkve i našeg naroda, što nije istina, jer su templari upravo i zabranjeni od strane Vatikana. Templari su Hristova vojska.

Jeremić je dalje pojasnio kako su rodonačelnici srpske države Nemanjići imali bliske veze sa templarskim pokretom, iako je zvaničan templarski red u Srbiji ustanovljen tek 2012. godine, prvi put u istoriji u tom obliku, kao nezavisna jedinica.

- Veliki priorat na čijem sam ja čelu je izvorna linija, naslednik templara iz 1118, 1307. godine. Naš veliki majstor i princ regent je Don Fernando Pinto koji živi u Portugalu i to je jedina izvorna linija trenutno u svetu - rekao je Jeremić.

U svakom slučaju, Robinsonova knjiga ponovo je pred čitaocima, sa novom, besprekornom redakcijom prevoda, a kao eventualnu preporuku za novu publiku izvdojićemo tek jednu rečenicu iz recenzije "Pablišer viklija": „Vrhunski spoj naučnog istraživanja i uzbudljivog pripovedanja“. Uglavnom je sve rečeno...

Astro sajt
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар