Evo gde će se dogoditi sledeći katastrofalni zemjotresi i gde smo tu mi? (MAPA)

Samo nedelju dana pre nego što je razorni zemljotres pogodio Nepal, oko 50 svetskih stručnjaka, seizmologa i naučnika okupilo se u Katmanduu i oni su znali da tom području preti veliki potres, ali nisu znali kada će se to dogoditi.

Mapa potencijalnih zemljotresa po jačini | Foto: GSHAP

 

Stručnjaci su razmatrali kako da ovu siromašnu zemlju pripreme za veliki potres, kao onaj iz 1934. godine kada je glavni grad Nepala sravnjen sa zemljom.

"Bila je to neka vrsta noćne more koju smo čekali da se dogodi. Fizički i geološki, ono što se desilo je tačno ono što smo mislili da će se dogoditi", izjavio je seizmolog Džejms Džekson sa engleskog Univerziteta Kembridž. On, međutim, nije očekivao da će se razorni zemljotres, koji je pogodio Nepal u subotu, tako brzo dogoditi...

Na kraju se - dogodilo. Oko osam miliona ljudi je pogođeno poslednjim  razornim zemljotresom u Nepalu. Broj žrtava popeo se na 5.057. Vlasti Nepala procenjuju da bi broj poginulih mogao da se dostigne 10.000. Nastavlja se evakuacija planinara sa Mont Everesta. 


Zemljotres koji je u subotu razorio Nepal za svet je delovao poput šoka. Ali, ne i za seizmologe, naučnike koji izučavaju ovu pridonu pojavu. Oni se, štaviše, slažu da nas čekaju još gore katastrofe od ove, s još većim brojem žrtava i materijalnim štetama koje će se ceniti milijardama, ako ne i bilionima dolara.

Eksperti odavno upozoravaju da je recept za "savršenu katastrofu" kombinacija ekonomski slabe zemlje s njenim položajem na dve tektonske ploče. A sada su konačno i označili koja su to mesta u svetu na meti kataklizmičnih događaja, čak i gorih od onih u Nepalu.

- Kad god oslobodite ogromnu količinu energije na veliki grad, desiće se loše stvari - kaže Gregori Beroza, seizmolog sa čuvenom Univerziteta Stanford, a prenosi Alo.

Ova mapa pokazuje rizik od katastrofalnih zemljotresa u svetu. Tamnije boje predstavljaju rizičnija područja, odnosno ona na kojima će se sigurno desiti jaki udari. Samo je pitanje kada.

Ipak, ti grada već sada se smatraju žrtvama budućih katastrofa. U pitanju su Teheran, Istanbul i Los Anđeles, koje bi neki od budućih potresa, za koje je sigurno da će biti kataklizmično jaki, zbrisati s lica zemlje.

A gde smo tu mi?


Karta potencijalnih zemljotresa prikazuje prostor Balkana kao relativno bezbedan, odnosno s umerenim rizikom.

Na ovim prostorima srećom ne postoje megapolisi poput Teherana, Istanbula ili Los Anđelesa, a i građevinski standardi su sve bolji.

Naravno, ruralna područja, u kojima su stare kuće građene još u doba kada nisu postojali stanardi, potencijalna su meta, iako se ovde ne očekuju kataklizmični događaji s potresima poput onih koji su neminovni u pomenutim svetskim metropolama.

Naravno, iako su retki, razorni zemljotresi su se dešaval i ovde. Najpoznatiji su bili u Banjaluci 1969. godine (6,6 Rihtera, 15 mrtvih), crnogorskom primorju 1979. (7,0 Rihtera, poginulo 168 osoba) i Skoplju 1963. (6,9 stepeni po Rihteru, život izgubilo 1.070 ljudi).

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар