Sprečite preranu menopauzu

Menopauza je prirodni proces starenja kod svake žene koji rezultira zaustavljanjem menstrualnog ciklusa i gubitka sposobnosti reprodukcije. To je funkcija ženskog biološkog sata i ne može se sprečiti. Ali ona može biti odložena na određeno vreme. Evo nekoliko načina da spečite pojavu menopauze…

Pixabay


Težina


Jedan od najboljih načina za sprječavanje menopauze je reguliranje tjelesne težine. Klimakterij je poznat po tome da smanjuje ženin metabolizam za oko 50 do 55 kalorija dnevno. Možete pokušati kontrolirati ovo kolebanje smanjenjem broja kalorija u svojoj prehrani ili vježbanjem. Odlučite se za vježbe kao što su joga, trčanje, plivanje ili aerobic koje će biti korisne i za vaše zdravlje srčanožilnog sustava.


Dijeta


Izbjegavajte konzumiranje namirnica koje povećavaju simptome menopauze. To su namirnice s visokom razinom šećera, bijelog brašna, začinjena hrana, kofein i sol. Umjesto toga, odlučite se za prehranu bogatu vlaknima od integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća. Pobrinite se da uključite kalcij u prehranu i izbjegavajte zasićene masnoće. Također, osigurajte dovoljno izvora omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu.


Pušenje


Prestanak pušenja je najbolji način da se spriječi rizik od prerane menopauze. Prestanak pušenja također ima brojne druge zdravstvene beneficije, jer pušenje uzrokuje rak, srčanožilne bolesti i osteoporozu. Što prije odustanete od pušenja, brže ćete osjetiti zdravstvene beneficije.


Alkohol


Konzumiranje alkohola je izvrstan način da se spriječi menopauza. To će smanjiti simptome menopauze poput anksioznosti ili nesanice. Ograničavanje unosa alkohola ponudit će brojne zdravstvene beneficije za vaše tijelo i smanjiti gubitak kalcija iz vašeg tijela.

Foto: Pixabay

Stres


Većina žena starije dobi ima puno stresa u svom svakodnevnom životu. Odličan način da spriječite menopauzu jest izbjegavanje stresnih faktora koji vas okružuju. Vodite brigu o sebi tako da spavate najmanje osam sati i da se dovoljno odmarate i opuštate. Pokušajte raditi vježbe koje istodobno smiruju vaš um, tijelo i dušu. Idite na jogu, meditaciju ili vježbe disanja.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. U kojoj dobi života je normalno ući u klimakterij te ima li nekih negativnih posljedica na tijelo ako se dogodi prerani ulazak?

    ОдговориИзбриши