Sprečite preranu menopauzu

Menopauza je prirodni proces starenja kod svake žene koji rezultira zaustavljanjem menstrualnog ciklusa i gubitka sposobnosti reprodukcije. To je funkcija ženskog biološkog sata i ne može se sprečiti. Ali ona može biti odložena na određeno vreme. Evo nekoliko načina da spečite pojavu menopauze…

Pixabay


Težina


Jedan od najboljih načina za sprječavanje menopauze je reguliranje tjelesne težine. Klimakterij je poznat po tome da smanjuje ženin metabolizam za oko 50 do 55 kalorija dnevno. Možete pokušati kontrolirati ovo kolebanje smanjenjem broja kalorija u svojoj prehrani ili vježbanjem. Odlučite se za vježbe kao što su joga, trčanje, plivanje ili aerobic koje će biti korisne i za vaše zdravlje srčanožilnog sustava.

Dijeta


Izbjegavajte konzumiranje namirnica koje povećavaju simptome menopauze. To su namirnice s visokom razinom šećera, bijelog brašna, začinjena hrana, kofein i sol. Umjesto toga, odlučite se za prehranu bogatu vlaknima od integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća. Pobrinite se da uključite kalcij u prehranu i izbjegavajte zasićene masnoće. Također, osigurajte dovoljno izvora omega-3 masnih kiselina u vašu prehranu.


Pušenje


Prestanak pušenja je najbolji način da se spriječi rizik od prerane menopauze. Prestanak pušenja također ima brojne druge zdravstvene beneficije, jer pušenje uzrokuje rak, srčanožilne bolesti i osteoporozu. Što prije odustanete od pušenja, brže ćete osjetiti zdravstvene beneficije.


Alkohol


Konzumiranje alkohola je izvrstan način da se spriječi menopauza. To će smanjiti simptome menopauze poput anksioznosti ili nesanice. Ograničavanje unosa alkohola ponudit će brojne zdravstvene beneficije za vaše tijelo i smanjiti gubitak kalcija iz vašeg tijela.

Stres


Većina žena starije dobi ima puno stresa u svom svakodnevnom životu. Odličan način da spriječite menopauzu jest izbjegavanje stresnih faktora koji vas okružuju. Vodite brigu o sebi tako da spavate najmanje osam sati i da se dovoljno odmarate i opuštate. Pokušajte raditi vježbe koje istodobno smiruju vaš um, tijelo i dušu. Idite na jogu, meditaciju ili vježbe disanja.

Foto: Pixabay


Dodatak 

Kako je vreme ulaska u menopauzu povezano sa bolešću srca

Prevremena menopauza bila je nezavisno povezana sa većim dugoročnim rizikom od koronarne bolesti, čak i kada se prilagođava glavnim faktorima rizika za srčane bolesti, navodi se u studiji u kojoj su istraživači dugoročno posmatrali vreme menopauze i zdravlje srca.

– Cilj nam je bio da procenimo kako je vreme ulaska u menopauzu povezano sa bolešću srca ili bolešću koronarnih arterija, kao što je nakupljanje plaka u arterijama koje okružuju srce – kaže dr Freanei, vođa istraživanja. Ranija istraživanja su pokazala vezu između menopauze, koja rano nastupa i bolesti srca i krvnih sudova, a menopauza pre 40. godine klasifikovana je kao pojačivač rizika za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, prethodne studije su se bavile kratkoročnim razvojem bolesti, a ova nova, decenijama je pratila žene – od 1964. godine do 2017. godine. Većina žena uđe u menopauzu između 40. i 58. godine, a prosečna starost je 51 godina, navodi se u istraživanju.

Menopauza pre 40. godine nije uzrok srčanih problema, već samo „pojačivač“ uzroka

Iako ovo istraživanje ukazuje da je prevremena menopauza povezana sa većim rizikom od bolesti koronarnih arterija, važno je napomenuti da ovi rezultati ne znače da prevremena menopauza izaziva taj rizik, naglašava se u studiji.
– Može biti da je prevremena menopauza marker. Na to pitanje još uvek treba odgovoriti. Marker je nešto što može ukazivati na prisustvo ili povećanu verovatnoću bolesti ili stanja, ali nije ono što zapravo uzrokuje tu bolest ili stanje. Rana menopauza može biti znak da treba istražiti i pobliže upravljati drugim oblastima zdravlja žene – ističe se u studiji.

Smernicama za primarnu prevenciju iz 2019. godine dodata je i prevremena menopauza kao pojačivač rizika od koronarne bolesti, pa lekari sada ženama postavljaju i pitanje „u kojoj dobi ste ušli menopauzu“ kako bi prevenirali i kardiovaskularne bolesti. Žene često nisu dobijale potrebne intervencije ili terapiju, sve dok nisu postale starije, pa su ovo važni podaci, kaže se u israživanju.

Potencijalni razlozi za povećani rizik bolesti srca u ranoj menopauzi

Povećana verovatnoća pojave koronarne bolesti kod žena, koje su pre vremena ušle u menopauzu mogla bi da bude i zbog kumulativnih efekata života sa hipertenzijom ili dijabetesom tokom nekoliko godina. Iako je studija kontrolisala te faktore, kada su žene imale pedeset i šezdeset godina, žene koje su imale prevremenu menopauzu mogle su da razviju ta zdravstvena stanja mnogo ranije u životu.
Zato je ključno da ranije pitamo svoje pacijentkinje o istoriji menopauze, kako bismo im pomogli da ostanu zdrave tokom sledećih decenija – kažu autori studije.

I perimenopauza je vreme ozbiljnog rizika od srčanih bolesti

Ako ste žena koja je u perimenopauzi – valunzi, noćno znojenje, nervoza, nisu jedine stvari koje bi trebalo da vas brinu. Ispostavilo se da je ova faza “kolebanja” hormona koja dovodi do vaše poslednje menstruacije veoma rizično vreme i za srce. U tome se složilo skoro desetak stručnjaka koji su pregledali istraživanje na tu temu Američkog udruženja za srce. Ova faza života žene je vreme ubrzanog kardiovaskularnog rizika u više dimenzija, uključujući promene u lipidima, telesnoj masti, metaboličkom sindromu i vaskularnom zdravlju, smatraju lekari.

– Ove promene značajno povećavaju potencijal za srčane bolesti kasnije u životu i zbog toga žene i njihovi lekari moraju na perimenopauzu da gledaju kao na ključno vreme za intervenciju, umesto da čekaju da žene postanu starije i već obolele od kardiovaskularnih bolesti, kaže dr Samar R. El Khoudari, profesor na Univerzitetu u Pitsburgu.

Bolesti srca su „ubice broj jedan“ kod žena

Shvatanje ovih procesa je važno jer su bolesti srca vodeći uzrok smrti žena. Ako to niste znali, niste sami. Samo 56 procenata žena svesno je ove činjenice. Ni kardiolozi se na ovo ne fokusiraju dovoljno. Iako većina zna da se rizik od srčanih bolesti kod žene povećava nakon što prestanu zaštitni efekti estrogena u menopauzi, mnogi ne intervenišu dovoljno brzo. Ali, sve više kardiologa postaje svesno ovog važnog problema iako žene imaju drugačije simptome od muškaraca. Lekari moraju na perimenopauzu da gledaju kao na faktor rizika srodan visokom holesterolu i hipertenziji.

Neredovne menstruacije signaliziraju pad nivoa estrogena koji štiti ženu

Smatra se da je žena u menopauzi tek nakon što prođe celu godinu bez ijednog ciklusa. Tokom prelaznog perioda, poznatog kao perimenopauza, žena može proći nekoliko meseci bez menstrualnog krvarenja, ali jedna menstruacija, “resetuje sat”. Tokom ovog vremena, nivoi hormona veoma fluktuiraju. Jedan od glavnih hormona je estrogen. Smatra se da ovaj hormon pruža ključnu zaštitu za srce koju žene imaju ranije u životu. Kada žena uđe u perimenopauzu nivo njenog estrogena postaje sve niži.

Menopauza donosi ogromne promene u telu

Pad nivoa estrogena nikako nije jedina promena koja se dešava u telu žene tokom tranzicije u menopauzu. Sve promene kumulativno podižu potencijal za probleme sa srcem. Promene u menopauzi nisu poput dugmeta koje pritisnete i koje brzo povećava šansu za smrtnost. Ali, nakupljene zajedno, promene koje žene doživljavaju povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže studija.
Tokom ovog perioda nivo holesterola u krvi počinje da raste. Karotidna arterija počinje da se sužava, salo se premešta sa butina i zadnjice na pojas oko trbušnih organa i na pojas oko grudi i srca – što su opasnije lokacije. A simptomi metaboličkog sindroma se povećavaju. Svi ovi faktori mogu da postave osnovu za kasnije srčane ili moždane udare.

Dobar holesterol može postati opasan

Čini se da čak i jednom zdravi nivo HDL holesterola ima destruktivan zaokret u perimenopauzi i menopauzi. HDL, ili „dobar“ holesterol, smatra se kardioprotektivnim. Ali, kada žena pređe u menopauzu, čini se da dobar holesterol postaje loš. HDL doživljava određenu disfunkcionalnost dok žene prelaze kroz menopauzu što dovodi do toga da prestaje da funkcioniše kao nekada.

Ulazak u menopauzu je komplikovan proces

Ljudi pogrešno misle da je menopauza tačka razgraničenja – jednog dana imate menstruaciju, a onda je nema. Ali, menopauza je zapravo dugotrajan i raznolik proces, sa hormonalnim fluktuacijama koje ponekad traju i godinama. Veza menopauze sa bolestima srca je posebno složena. Starost, stadijum menopauze u kojem se nalazite mogu igrati ulogu. Žene kojima su jajnici operativno uklonjeni kada su bile mlađe takođe se češće suočavaju sa povećanim kardiovaskularnim problemima.
Preporuka za žene u perimenopauzi je zato da idu na godišnje preglede kod kardiologa. Fizička aktivnost je ključna. Usvajanje plana zdrave ishrane treba da postane deo vašeg života, a ne kratkoročni hir. Druge važne radnje za zaštitu srca uključuju dovoljno spavanja, usvajanje tehnika smanjenja stresa i odvikavanje od pušenja.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. U kojoj dobi života je normalno ući u klimakterij te ima li nekih negativnih posljedica na tijelo ako se dogodi prerani ulazak?

    ОдговориИзбриши