Kako prozori utiču na zdravlje

Izloženost prirodnom, dnevnom svetlu pomaže da se uspostavi ravnoteža između vremena koje provodimo spavajući i dela dana kada smo budni, ali povoljno utiče i na moždane aktivnosti, raspoloženje, produktivnost, opreznost i zdravlje.


Istraživači su posmatrali zaposlene iste rase i godina u kancelarijama koje imaju i koje nemaju prozore, tokom 49 radnih dana. Pokazalo se da oni koji u svom radnom prostoru imaju dosta dnevnog svetla, prosečno spavaju 46 minuta duže tokom noći, od onih koji su izloženi veštačkom svetlu.

"Bili smo iznenađeni kolika je razliku u kvalitetu i trajanju sna", rekao je dr Mohamed Bubekri za "Foks njuz".


Osim boljeg i dužeg sna , zaposleni koji su izloženi prirodnom osvetljenju imaju više fizičkih aktivnosti i vitalniji su.

Istraživači tvrde da izloženost dnevnom svetlu ima dobar uticaj na zaposlene ne samo tokom, već i posle radnog vremena. Po njihovom mišljenju, jačina veštačkog osvetljenja dovoljna je samo da dobro vidimo, ali da jačina prirodnog svetla omogućava i dobru moždanu aktivnost.

Ako u kancelariji nemate prozore, koristite fluorescentne umesto običnih sijalica. A kada se radno vreme završi, pravac u šetnju!
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар