“Žuto mleko” je zdrav i ukusan napitak, koji višestruko pozitivno utiče na zdravlje. Njegov glavni sastojak je kurkuma ili indijski šafran, koji sadrži, polifenol identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, a koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih učinaka, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva, a deluje i kao blagi analgetik. U kombinaciji s crnim biberom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju.
Foto: YouTube printscreen |
Žuto mleko pojačava i imunitet i utiče na regulaciju nivoa holesterola, krvnog pritiska i moždanih funkcija.
Poznato je da je kurkuma dobra i za bolesti kože, a u kombinaciji sa crnim biberom i za regulaciju nivoa triglicerida.
Recepta za napitak
"Žuto mleko" se pravi se u 2 koraka.
Prvi korak
Sastojci:1/4 šolje pudera kurkume/indijskog šafrana
1/2 čajna kašičica mljevenog bibera
1/2 šolje filtrirane vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u maloj šerpici i dobro mešajte na umerenoj temperaturi dok ne dobijete pastu. Sačekajte da sepasta ohladi, stavite u teglicu i čuvajte u frižideru.
Drugi korak
Sastojci:1 šolja bademovog mleka, 1 čajna kašika ulja od kokosa, 1/4 paste koju ste napravili u kprvom koraku.
Priprema:
Sve sastojke stavite u šerpu srednje veličine i mešajte na umjerenoj temperaturi. Pazite da ne zagori. Na kraju dodajte med.
Dodatni benefiti:
Protivupalno delovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik
Jača imunite
Antikancerogen
Pomaže u održavanju nivoa holesterola
Podstiče probavno zdravlje
Pomaže u detoksikaciji jetre
Reguliše metabolizam i kontrolu telesne težine
Reguliše krvni pritisak
Poboljšava memoriju
Smanjuje trigliceride
Naučne studije dokazuju antikarcinogenu aktivnost kurkume
Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa. Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.
Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na inzulinsku rezistenciju.
Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.
Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak Čest indijski začin budi nadu u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.
Pet načina za uživanje kurkume
Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.
- Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
- Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
- Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili curry prahom.
- Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
- Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.
0 коментара:
Постави коментар