Sveti Luka - leči dušu i telo (VIDEO)

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju 31. oktobra Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog. Smatra se da je Jevanđelje po Luki treće jevanđelje u Novom zavetu napisano oko 60. godine. Sveti apostol i jevanđelista Luka zaštitnik je lekarske profesije, a slave ga mnoge srpske porodice. Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. 

Ko još ne zna, Sveti Luka jedan je od najcenjenijih zaštitnika lekara i uživa izuzetan ugled u srpskom narodu. Njegove mošti su 1453. godine donete iz Rogusa u Smederevo, koje je tada postalo „mesto mnogih izlečenja i nova lekovita banja”.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku taj svetac se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno. Svetog Luku kao svog zaštitnika slave i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.Veruje se da njegove mošti imaju isceliteljsku moć. 

Tako je zabeleženo da stopalo Svetog Luke leči bolesti očiju.

Danas se nalazi u Manastiru Kosijerevo u Crnoj Gori, u selu Petrović, između Nikšića i Bileća. Izuzetno je dobro očuvano. Jasno se vidi koža koja ga pokriva, kao i tetive i krvni sudovi ispod nje. 

Po svedočenju Crkve preko moštiju Svetog Luke dogodila su se mnoga čudesna isceljenja. Ruka Svetog Luke navodno se nalazi u Petničkoj crkvi, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, blizu Valjeva, dok se čestica nalazi u Manastiru Rajinovac, u selu Begaljica pored Beograda.


Ostala je zabeležena njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”. Ono što je, pored izuzetne stručnosti, osobito odlikovalo rad Svetog Luke bila je ljubav ili sposobnost da nesebično i u potpunosti voli svakog čoveka, i onog nepoznatog, pa i neprijatelja. 

Mnoge apoteke i bolnice nose ime po njemu, što je dokaz da su njegov kult i poštovanje njegove ličnosti i njegovog rada i danas u velikoj meri prisutni na ovim prostorima. Mnogi lekari i danas se trude da koliko god mogu obeleže slavu Svetog Luke, koga smatraju svojim učiteljem i zaštitnikom. 


Ljubljeni lekar  


Luka se rodio u Antiohiji Sirijskoj od roditelja pagana, a hrišćanstvo je primio rano, oko 40 godine nove ere. Bio je lekar i pratilac Svetog Pavla, koji ga je sreo u Troadi na svom drugom misionarskom putovanju. 

Sveti Luka je helenistički obrazovan, a Pavle ga zove “ljubljeni lekar”, dok stručnjaci za Bibliju u njegovim izveštajima otkrivaju smisao za veću medicinsku tačnost. 

Luka piše s lakoćom, otmeno. Pažljivije nego ostali jevanđelisti, Luka ukazuje na istovremenost Isusovog života i tadašnjih rimskih vladara, jer se Isus rodio za vreme cara Avgusta, dok je Jovan Krstitelj počeo da deluje u doba cara Tiberija. 

Svaki jevanđelista na svoj način daje temeljne crte Isusovog lika, a za Luku je Isus prvenstveno Gospodin, odnosno gospodar, koji ljude pleni plemenitošću, lepotom, milinom, otmenošću poruke i sjajem nastupa kroz koji probija njegova božanstvenost. 

Lukino jevanđelje je, uz jevanđelja po Mateju i Marku, jedno od tri sinoptička jevanđelja, što znači da se mogu čitati uporedo i u njima se pominju isti događaji, liče jedno na drugo, dok jevanđelje po Jovanu sledi posle tri sinoptička. 

Luka Hrista voli da prikaže kao prijatelja siromašnih, solidarnog sa svim socijalno ugroženim, milosrdnog i obzirnog prema grešnicima. 

Siromasi su po jevanđelju grešnici, carinici, udovice, deca, razbojnici i bolesnici i mogu se, po Luki, smatrati povlašćenima. 

Lukin “Govor na gori” počinje apsolutno: “Blago vama, siromasi”, a pojačava ga četvorostruki “jao” bogatašima. Isus se, po Luki, izjašnjava da je poslan radi grešnika. 

Luka ističe i prisustvo žena u Isusovom delu – Marije, Elizabete, udovice iz Naina, žene u Isusovoj pratnji. 

Po Lukinom opisu, Isus je otelovljenje ideala grčkog savršenstva o kojem je sanjala grčka duša – lepote i dobrote. 

Još je Dante istakao da je Luka “pisac Hristove dobrote”. 

Petar I Petrović Njegoš (1748-1830) kanonizovan je kao Sveti Petar Cetinjski. 

Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj SPC je "ceo svoj život viteški posvetio svome narodu", boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja. 

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. 

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore, ali je život nastavio u monaškoj keliji gde se i upokojio 1830. godine.


Svetitelj koji je slikao Bogorodicu


Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je “Ikona u ikoni”, koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice, koju svetitelj oslikava. Upravo je Sveti Luka osnivač hrišćanskog ikonopisa.


Danas je i Sveti Petar Cetinjski


Uspomenu na nedavno kanonizovanog Svetog Petra Cetinjskog, SPC slavi kao zavetni praznik i "crveno slovo" u kalendaru. Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj SPC je "ceo svoj život viteški posvetio svome narodu", boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore, ali je život nastavio u monaškoj keliji gde se i upokojio 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар