Cvetna nedelja: Pravila i običaji koje treba poštovati

Nalazimo se u šestoj nedelju časnog posta koja se naziva Cvetnom nedeljom ili sedmicom. Dobila je naziv po prazniku Cveti i u njoj padaju praznici Lazareva subota i Cveti.

Pixabay



Crkva proslavlja Cveti u znak sećanja na ulazak Hristov u Jerusalim, kada su Hrista jašućeg na magarcu dočekivali s velikom radošću, bacajući ispred njega palmove grančice, kao i cveće, po čemu je ovaj praznik i dobio naziv Cveti.

Čitava nedelja pred ovaj praznik ima naziv Cvetna nedelja, što znači da je u toj nedelji značajnu ulogu imalo cveće, rast biljaka, to jest bujanje čitave prirode. Običaj je da se pletu venčići od vrbovih grančica, a u mnogim mestima ostao je običaj da se kroz te venčiće proturaju izleženi pilići i guščići da bi bili zdravi i napredni.

Revnosni pravoslavni hrišćani, svojim podvigom ulaze u šestu nedelju časnog posta koja se naziva Cvetnom nedeljom. Praznuje se Ulazak Gospodnji u Jerusalim - carski put našeg Gospoda i Spasitelja na stradanja i krsnu smrt, "radi nas ljudi i radi našeg spasenja".

Ove nedelje kreče se voćke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. U mnogim selima se tih dana pletu venčići od vrbovih grančica i kroz te venčiće proturaju izleženi pilići i guščići da bi bili zdravi i napredni.

Običaj nalaže da svi ove sedmice "zavire u svoje srce", da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni "čistog srca" mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsnuća. Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu sedmicu, kada poste čak i oni koji nisu "veliki" vernici zarad svog i zdravlja svoje porodice.

„U ovoj šestoj nedelji Časnog posta, kada ćeš čuti jevanđelje o vaskrsenju Lazara iz mrtvih, saberi i upravi misli svoje na čisto srce koje Boga vidi. I probaj čistotu srca svoga na ovome čudu vaskrsenja četvorodnevnog mrtvaca. Nečisto srce neće na ovome događaju videti Boga niti čudo Božje, nego će sricati svoju klapnjavu o hipnotizmu, sugestiji i drugim vračarijama, koje su stekle svoje naučne rubrike. I ti, ako ne budeš ovde video Boga (u licu Hrista Vaskrsitelja) i čudo Božje u vaskrsenju Lazara, znači imaš još nečisto srce“. – sveti Nikolaj Velimirović
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар