Čovečanstvo živi poslednje minute?

Američki naučnici pomerili su kazaljku na "satu za sudnji dan" koji simbolično meri nuklearnu opasnost, za jedan minut unapred, na pet minuta do ponoći zbog neodgovarajućeg napretka na rešavanju nukleranih i klimatskih problema.

Bilten atomskih naucnika (BAS) objavio je da je kazaljka na tom satu pomerena na pet minuta do ponoći. Kazaljka je poslednji put pomerena 2010. godine.

Naučnici navode da je razlog za pomeranje nemogućnost velikog broja zemalja da kontroliše širenje nuklearnog naoružanja.

"Izostanak dogovora SAD, Kine, Irana, Pakistana, Egipta i Izraela po pitanju zabrane proizvodnje i korišćenja nuklearnog naoružanja u slučaju Severne Koreje donosi zabrinutost i rizik u svetu", rekao je član BAS-a Džajanta Danapala, bivši pomoćnik generalnog sekretara UN za razoružanje.

On ocenjuje da su SAD i Rusija postigle napredak po tom pitanju, ali da neke zemlje zaostaju.

Grupa BAS, koja je napravila sat 1947. godine, smatra da su svetski lideri pre dve godine radili na problemu nuklearnog naoružanja, ali da se u velikom broju slučajeva to nije nastavilo.

U BAS-u izražavaju zabrinutost zbog moguće upotrebe nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku i u ostalim delovima Azije.

Oni su takođe zabrinuti klimatskim promenama. "Bojim se da nećemo moći da sprečimo katastrofalne promene u zemljinoj atmosferi", rekla je članica bezbednosnog odbora BAS-a Alison Makfarlen.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар