Kako se rešiti uporne upale bešike?

Zašto dolazi do upale bešike, kako lečiti ove neprijatne simptome i da li je tačna tvrdnja da se može prehladiti bešika ako hodate bosi po pločicama ili dugo ostanete u mokrom kupaćem kostimu, odgovara lekar porodične medicine Milan Mazalin.

Fono: Pixabay

Cistitis, kako se stručno naziva zapaljenje mokraćne bešike, u oko 80 odsto slučajeva izazivaju bakterije, pre svega ešerihija koli. Virusi, gljivice i paraziti su mnogo ređi uzročnici.

 Infekcije mokraćne bešike najčešće izazivaju bakterije iz debelog creva koje u bešiku ulaze preko spoljašnjeg otvora uretre, gde pronalaze pogodno mesto za razvoj i izazivaju upalu.

 Simptomi cistitisa su: pritisak u donjem delu stomaka, često bolno mokrenje, obično praćeno osećajem pečenja. Urin je često promenjen, pa je mutan, tamne boje.

 Može postojati neprijatan miris ili mogu biti tragovi krvi. Karakteristično je da se cistitis mnogo češće javlja kod žena, pre svega zbog anatomske razlike u građi urinarnog trakta muškaraca i žena, objašnjava doktor Milan Mazalin.

 Muška uretra je duga 20 do 25 centimetara, a ženska 3 do 5. Kako se nalazi blizu kraja debelog creva, put infekcije od creva do bešike je kratak i lak.

 Muškarci mnogo ređe boluju od cistitisa, a onda uglavnom u starijoj dobi, kada uvećana prostata otežava eliminaciju urina.

 Dodatni faktori za nastanak cistitisa su dijabetes, neka neurološka oboljenja, kamen u mokraćnim putevima, česti polni odnosi, zatvor ili stalni kateter, rekao je Mazalin.

 Da li hodanje po pločicama bosih nogu izaziva upalu bešike?

 Prehlada se često navodi kao uzrok prehlade.

 U narodu je uvreženo verovanje da hodanje bosih nogu po pločicama ili duži boravak u mokrom kupaćem kostimu dovodi do cistitisa.

 Istina je da hipotermija može dovesti do slabljenja naših određenih odbrambenih mehanizama, ali moramo napomenuti da cistitis ipak izazivaju mikroorganizmi, istakao je dr Mazalin.

 Prvi korak u lečenju je postavljanje tačne dijagnoze.

 Dijagnozu cistitisa postavljamo na osnovu tipične kliničke slike. Od pomoći je analiza urina (test trake), mikroskopski pregled sedimenta urina, a najpreciznija metoda je urinokultura sa određivanjem antibiograma. Tada je važna pravilna terapija. Blaži oblici cistitisa ponekad mogu nestati spontano, bez lečenja, uz upotrebu nekih čajeva ili biljnih preparata

 Lečenje cistitisa je neophodno kada imamo jače upale, odnosno jače simptome i u slučaju kada postoji opasnost od širenja infekcije na bubrege. Posebnu pažnju treba obratiti na starije osobe, kod kojih se često javljaju brojne komplikacije zbog cistitisa. Pošto je cistitis najčešće uzrokovan bakterijama, leči se antibioticima i uroantisepticima.

 Pomoć u lečenju upale bešike svakako su preparati od brusnice ili čaj od grožđa.

 Iskustvo, kao i neka naučna istraživanja, pokazala su da čaj od grožđa ili preparati od brusnice imaju određene blagotvorne efekte na upalu cistitisa.

 Najbolja prevencija upale bešike je količina tečnosti koja se uzima tokom dana. U normalnim okolnostima, ovo bi trebalo da bude od 1,5 do 2 litra tečnosti.

 Šta još pomaže kod upale bešike ili cistitisa?

 1. Pored redovnog konzumiranja tečnosti, svakako je važno redovno mokrenje. Ovo bi trebalo da bude najmanje svaka 2 do 4 sata i posle seksa.

 2. Redovna pravilna higijena

 3. Kod žena je neophodno koristiti sredstva sa alkalnim pH-faktorom i pranje od napred ka nazad (od genitalnog do analnog regiona) kako bi se izbeglo širenje infekcije ka urinarnom traktu.

  • dnevnik.hr

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар