DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA za decembar 2023. i početak 2024. godine

Prognoza vremena do kraja 2023. i za početak 2024. godine.

Foto: Pixabay


U Beogradu će prva dva dana decembra temperatura preći 20 stepeni, ali u nedelju dolazi do naglog zahlađenja sa kišom i snegom, prema podacima RHMZ. Tog dana se očekuje da temperatura padne ispod nule, a najviša dnevna biće četiri stepena.

Sneg se u glavnom gradu očekuje i sredinom sledeće sedmice, a između 15. i 20. decembra mogući su kiša i sneg svakog dana.

Nakon prvih dana, najviša temperatura će se kretati između 4 i 12 stepeni. Slično vreme očekuje se u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Na Kopaoniku će temperatura biti i -10, prema podacima RHMZ, sa najviše snežnih dana.

Na Zlatiboru će se temperatura spuštati i oko -6 stepeni celzijusa.

Početkom nedelje suvo ali hladno uz jutarnje mrazeve od -10 do -2 stepena Celzijusa i dnevne maksimume od -4 do +2 stepena Celzijusa, stoji u prognozi.

Prema prognozi meteorologa Marka Čubrila, 

Kako su modeli ukinuli simulaciju ciklogeneze od 06.12. do 08.12. verovatnoća pojave snega u nizijama je svedena na minimum tako da u koliko ne bude novih izmena zahlađenje neće doneti konkretne snežne padavine u nizijama regiona. Posle 08.12. bi bilo uslova za neku ciklogenezu nad Jadranom ali uz porast temperature tako da bi tada uslova za sneg bilo samo u predelima preko 600mnv.


- U ovom momentu posle 09.12. ansamble niz ECMWF-a do oko polovine decembra simulira temperature oko ili malo iznad proseka, bez uslova za jače zahlađenje i sneg u nizijama. Kako su ovih dana proračuni modela vrlo nestabilni, izmene su i dalje moguće, ali trenutno deluje da ovo zahlađenje teško može doneti sneg u predele ispod 600 metara nadmorske visine - zaključuje Čubrilo.

Evo i mesečne prognoze AccuWeathera, iz dana u dan, za mesec oktobar 2023.


RHMZ: SEZONSKA PROGNOZA VREMENA

JANUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.1ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.



FEBRUAR 2024: U većem delu Srbije blaži i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Mačvi i Timočkoj Krajini blaži i vlažniji februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.0ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Mačvi i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na vipegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 57 mm.



MART 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Centralnoj, Istočnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Istočnoj i Južnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na vipegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 48 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар