Pet loših navika koje ubrzavaju proces starenja kože lica

Ulažete u skupe kreme verujući kako će one biti ključni faktor u sprečavanju preranog starenja kože vašeg lica. U tome nema ništa loše, ali ne očekujte da je to dovoljno.

Foto: Pixabay

Naime, kreme, pa čak i one koje nisu najskuplje, uz pravilnu njegu će sigurno pomoći u održavanju kože lica zdravom, no, one su samo jedna stvar od nekoliko o kojima bi trebalo da vodite računa.

Uz njih postoje i drugi faktori koji doprinose mladolikom izgledu. Dr Dev Patel izdvojio je pet loših navika koje svakodnevno praktikujemo, a koje su zaslužne za gubitak elastičnosti kože i nastanak bora.


1. Vruća voda

Ima nešto umirujuće pri samoj pomisli napunjene i mirisne kade pune tople vode. Iako se topla kupka čini kao savršen recept za relaksaciju nakon napornog radnog dana, ona nije baš toliko dobra za kožu.

„Vruća voda može rezultovati gubitkom vlažnosti kože. Kada se predugo tuširate, najčešće se prsti smežuraju, a koža postane suva, što je očigledan znak da vašem telu treba dubinska hidratantna krema“, objasnio je dr Petel i napomenuo da je mlaka voda idealna za tuširanje.

„Mlakom vodom ćete osigurati svojoj koži zdravu barijeru koja pritom neće biti lišena svojih prirodnih ulja, neophodnih za gipku kožu“, dodao je.


2. Trljanje očiju

Ako želite izbeći nastanak bora, ne trljajte oči.

„Pokreti potezanja i povlačenja oka mogu izazvati prerano istezanje kože i povećati razgradnju kolagena“, rekao je dr Patel.

Za borbu protiv bora, dr Patel predlaže nanošenje seruma koji podstiče proizvodnju kolagena.


3. Preterano čišćenje

Važno na kraju dana skinuti šminku, kremu za sunčanje i svu nakupljenu prljavštinu s lica. No, kao i sa svakim preterivanjem, čišćenje lica takođe može smanjiti efikasnost proizvodnje prirodnih ulja kože. Ovako oštećena kožna barijera, ostavlja kožu suvom i izloženu preranom starenju.

„Izbegavajte čišćenje lica više od dva puta dnevno i koristite mlaku vodu, kao i u slučaju tuširanja“, savetuje dr Patel.


4. Nenošenje naočara za sunce

„Naočare za sune nisu samo modni detalj već igraju ključnu ulogu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka sunca. Ako ih ne nosite, s vremenom može doći do pojave bora, staračkih pega i gubitka elastičnosti kože“, kaže stručnjak.


5. Spavanje na boku

Verovatno imate omiljeni položaj za spavanje koji zauzimate čim legnete u krevet. Ipak, spavanje na boku, prema ovom doktoru, nije dobro za kožu.

„Ako je vaše lice pritisnuto uz jastuk, to može doprineti opuštenoj koži. Budući da trećinu svog života provedemo u snu, ti se nabori tokom vremena mogu više puta učvrstiti u vašoj koži, uzrokujući bore“, objasnio je.

Dr Patel savetuje da pokušate da naučite da spavate na leđima ako možete, stavite svilenu ili satensku jastučnicu kako biste smanjili trenje na koži.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар