Magistarka farmacije otkrila moćan recept za čišćenje jetre koji možete da napravite i sami

Da je jetra jedan od najmoćnijih organa u našem telu govori to da služi eliminaciji svih toksičnih supstanci iz našeg organizma. Pored toga, jetra ima ulogu da naš organizam zaštiti i od infekcija, ali i da pomogne u varenju hrane. 

Foto: Pixabay

Ako znamo kakve dobrobiti ovaj organ čini za naše telo, neophodno je da mu povremeno pomognemo da se oporavi, pišu Vijesti.me.

Na pitanje o tome kako možemo opteretiti jetru, šta sve može da napravi masnu jetru, da je optereti i da spreči njen dobar rad, Hristina Milošević, magistarka farmacije, rekla je da postoji ogroman broj stvari koje mogu da remete rad naše jetre: „Pored alkohola, to je prvenstveno masna hrana bogata zasićenim masnim kiselinama, a i mnogi lekovi su hepatoksični i negativno deluju na jetru.“

Milošević se osvrnula i na rezultate istraživanja koji su nesumnjivo pokazali da mnogi lekovi koje svakodnevno koristimo utiču na bolesti jetre.

„Rađeno je jedno istraživanje, ono je trajalo deset godina i obuhvatilo je sve pacijente koji su koristili lekove koji potencijalno mogu biti hepatoksični. Istraživanjem je pokazano da paracetamol dokazano šteti jetri. Zatim, valproinska kiselina, pored toga ibuprofen može ometati rad jetre, neki lekovi iz grupe citostatika, zatim simvastatin koji se koristi za regulisanje masnoće“, rekla je Milošević, a zatim je ukazala i na lekove koje žene često koriste zbog mnogih zdravstvenih problema:

„Tu su oralni kontraceptivi i jedan lek – progesteron, hormonski preparat koji najčešće žene koriste za održavanje trudnoće. Međutim, ono što je dokazano je da ukoliko se koriste tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće, taj lek može da izazove hepatocelularne poremećaje ili žuticu koja se javlja u trudnoći, a kasnije prenosi na bebu.“


Koja hrana prija jetri

Milošević navodi da su namirnice koje su dobre za zdravlje jetre brokoli, spanać, blitva, kelj, zelena salata, praziluk. Kaže da je takođe bobičasto voće izuzetno i odlično za jetru, jer je puno antioksidanasa. Ističe da su i maline, borovnice, aronija i kupine odlične kao čistači jetre, kao i šargarepa i čičoka.


Surutka, jabukovo sirće i čajevi

Komentarišući moguću ulogu surutke i domaćeg jabukovog sirćeta u čišćenju jetre, kaže: „Za surutku i domaće jabukovo sirće dokazano je da mogu da poboljšaju rad jetre.“

Objasnila je i kako je najbolje koristiti domaće sirće: „U čaši mlake vode se razmuti kašika domaćeg sirćeta i pije se ujutru, može i na prazan želudac. Jedino bi trebalo da to izbegavaju osobe koje imaju gastritis i čir na dvanaestopalačnom crevu.“

„Surutka je odlična stvar. Surutka se može koristiti ujutru, na prazan želudac, dozvoljeno je popiti dve do tri čaše dnevno. Ali moram da naglasim važnost promene životnog stila – ništa neće da se desi ukoliko mi pijemo surutku, a nastavimo da jedemo hranu bogatu mastima“, napomenula je farmaceutkinja i dodala da je bolji izbor kozja surutka.

„Za jabukovo sirće važi nešto duže, jer se koriste manje količine jabukovog sirćeta. U istraživanju su utvrdili da je dovoljno pola godine za jabukovo sirće“, rekla je gošća RTS ordinacije.

Među čajevima koji daju najbolje i najbrže rezultate, i koji su bezbedni, jeste i čaj od korena maslačka. Jedino bi trudnice trebalo da ga izbegavaju.


Mešavina od limuna, celera i peršuna za bolji rad jetre

„Što se lincure tiče, nju ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, trudnice, dojilje i deca mlađa od dvanaest godina“, zaključila je i dala recept za pravljenje mešavine za bolji rad jetre. Sastojci su: tri organska limuna, pet stabljika celera, veza peršuna i šest šolja vode.

Svi sastojci se stave u blender i umute, a ukoliko ne možete pronaći organiski limun, onda bi trebalo oljuštiti koru.

„To je mešavina koja se koristi tri dana, dva puta dnevno. Drži se u frižideru. Pola sata pre doručka i pola sata pre večere se koristi. Kada dodate šest čaša vode, dobijate količinu koja će trajati za šest upotreba, odnosno tri dana, dva puta dnevno“, objasnila je Milošević kako se koristi mešavina za bolji rad jetre.


Recept za tinkturu za čiščenje jetre

Kada je reč o tinkturi za čišćenje jetre, za nju su potrebne dve kašike korena đumbira isečenog na kockice, dve kašike osušenog korena maslačka, dva manja štapića cimeta i alkohol od 70 odsto – po potrebi. Svi sastojci se stave u staklenu teglu i preliju alkoholom da ogrezne.

„Za tinkturu je poželjno koristiti tamnu teglu ili teglu uviti u foliju. Tegla se ne sme pokrivati metalnim poklopcem, već se za to može koristiti gaza ili folija koju treba probušiti na nekoliko mesta. Tinktura se čuva na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, između trideset i četrdeset dana. Nakon toga se tinktura cedi i dozira se dvadeset kapi dnevno ujutru i uveče, pola sata pre ručka i pola sata nakon večere. To je doza za jednu godinu, ne bi trebalo više od toga koristiti“, rekla je magistarka farmacije Hristina Milošević.

Tinkturu ne smeju da koriste deca i trudnice.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар