Istraživanje otkrilo idelano vreme za odlazak na spavanje - živećete duže i manje obolevati ako legnete u ovo vreme, a ovo su najrizičniji sati

Kasno odlaženje u krevet sutradan bi moglo da vam napravi pravu zbrku. Budite se umorni, nenaspavani i ne tako orni za rad, čak i ako ste regularno spavali osam ili devet sati.

Pixabay

To bi moglo da bude znak da ležete u pogrešno vreme, tvrde stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, najbolje bi bilo da odete na spavanje u periodu između 22 i 23 časa. Takođe, pravovremeni san je povezan sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Inače, ovo istraživanje je potkrepljeno i obavljeno prošle godine u "European Heart Digital Health" časopisu Evropskog društva za kardiologiju.

"Telo ima 24-časovni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulisanju fizičkog i mentalnog funkcionisanja. Rezultati sugerišu da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti telesni sat, sa negativnim posledicama po zdravlje kardiovaskularnog sistema, iako ne znamo uzroke toga", rekao je autor studije dr Dejvid Plans sa Univerziteta u Velikoj Britaniji.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. goidne čija je prosečna starost bila 61 godina. Tokom prosečnog praćenja ovih ljudi 3.172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su odlazili na spavanje u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u period od 22 do 23 časova.

U poređenju sa tim "zlatnim satom", postoji 25 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 odsto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 časa do ponoći i 24 odsto veći rizik ako zaspite pre 22 časa!

"Najrizičnije vreme za odlazak na spavanje je bilo posle ponoći, potencijalno zato što može da smanji verovatnoću da se vidi jutarnja svetlost, što resetuje telesni sat", objasnio je dr Plans.

(MONDO)

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар