Detinjci, dan koji zbližava porodicu, slede Materice i Oci: Sve o obeležavanju praznika

Detinjci su treće nedelje pred Božić, slede naredne nedelje Materice, pa zatim Oci. Dočekujući Božić, najsvetije rođenje na zemlji, Srpska Crkva i narod, u tri nedelje pred ovaj praznik, obeležavaju naše ovozemaljske porodice, koje su Crkve u malom i slike ljubavi Božje u Svetoj Trojici.

Pixabay

U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti. Najpre očevi i majke, na Detince, u treću nedelju pred Božić, rano ujutru vezuju svoju decu, koja se dreše poklonima.

Detinjci imaju duboku i višestruku simboliku. Kanap kojim se dete vezuje simbolizuje čvrstinu porodične povezanosti, slogu, poštovanje i stroge patrijahalne odnose u porodici. Deca mogu da spreme slatkiše, neki sitan poklon ili jednostavno voće koje imaju u kući za svoj otkup. Detinjci posebno zadovoljstvo pričinjavaju deci, koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi i organizaciji ovih praznika. Naročitu radost pored samog vezivanja izazivaju pokloni koji na kraju uvek završe u dečijim rukama.

Vezuju se i dorasla deca, pod uslovom da nisu udata ili uženjena. 

U drugu nedelju pred Božić, na Materice, vezuju se majke, očevi na Oce, u poslednju pred praznik Hristovog rođenja. Vezivanjem se i ritualno pokazuje demonima da je u toj kući sve na svom mestu, vezano i zaklonjeno, te da tu nečiste sile nemaju šta da traže.

Ovo međusobno vezivanje i drešenje je zapravo uzajamni poklon ljubavi, koji stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima, poput one koju su stvorili istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta poklonivši mu se, uz poklone, u Vitlejemskoj pećini.

Običaj je da se danas pripremi i lep, svečani, obavezno posni ručak, oko koga će se okupiti cela porodica jer je ovo, pre svega, praznik koji treba da zbliži decu i roditelje. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice i priprema za najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар