ZIMSKA KRATKODNEVNICA - POČETAK ZIME - zašto je danas poseban dan i noć: Rituali koji privlače sreću

Datum zimske kratkodnevnice varira svake godine zbog blage razlike između vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka četvrta godina prestupna

LoganArt / Pixabay.com

Iako se celi dan smatra zimskom kratkodnevicom, naučnici zapravo mogu da izmere precizan trenutak kada se to dešava. Utvrdili su da je to trenutak kada se Sunce iz naše perspektive nalazi direktno iznad Južnog povratnika, paralele koja se proteže duž južne hemisfere.

Međutim, u regionima Arktičkog kruga, Sunce neće ni izaći.

Zimska kratkodnevica obično “pada” 21. decembra, ali taj datum varira svake godine zbog blage razlike između vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka četvrta godina prestupna.

Drevne civilizacije obeležavale su zimsku kratkodnevicu na različite načine, a jedno od najkarakterističnijih mesta na svetu sagrađenih u svrhu proslava solsticija, je Stounhendž u Britaniji.

Savremeni pagani se i dan danas okupljaju povodom letnje dugodnevice i zimske kratkodnevice na tom mestu.

Inače, Stounhendž, koji je sagrađen pre više hiljada godina, napravljen je tako da se poklapa sa tačkom zalaska sunca tokom zimskog solsticija. U čast dolaska zime, drevni druidi su klali životinje i pili pivo i vino.

Artur Pendragon, čovek koji je na čelu britanskih druida i samoproglašena reinkarnacija kralja Artura, tvrdi da je zimski solsticij najvažniji dan u godini, jer dočekuje “novo sunce”.


Dan idealna za obrede i rituale

Od davnina zimska kratkodnevica simbol je početka sledeće faze u ljudskom životu. Prema verovanju, zimska kratkodnevica koji pada između 21. i 22. decembra je dan kada se Sunce ponovo rađa. Ovaj dan idealan je za razne obrede i rituale, jer on obeležava rođenje novog života. Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimskog solsticija biće ispunjene, piše lovesensa.

Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u isceliteljskim ritualima, obredima za sticanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta. Takođe, svako proricanje tokom zimskog solsticija daje najtačnije rezultate. Meditacija, samorazvoj, sticanje duhovnog procvata i mnogih drugih postupaka koji se sprovode u ovom danu, imaju blagotvoran učinak na ljudski život. Zimska kratkodnevica je vreme za promenu, koja je u stanju da donese poboljšanje svakoj osobi.

Zimska kratkodnevica koji se dešava 21. decembra je jedan je od najstarijih manifestacija čovečanstva. U astrologiji Sunce predstavlja vitalnost muškarca, njegove specifičnsoti duhovne komponente. Razdoblje solsticija je obnova energije, pa dan zimskog solsticija treba koristiti za planiranje novih ideja koja treba realizovati u idućih godinu dana. Ovog dana ukrašava se novogodišnja jelka sa žutim, zlatnim, crvenim, narandžastim elementima, jer ove boje donose bogatstvo i prosperitet u našu kuću.


Za ispunjenje želja


Tokom ovog dana na papiru napišite sve ispunjene želje, ciljeve, negativna iskustva i neuspehe. Papir se spaljuje simbolično kako bi se oslobodili od svih starih i beskorisnih iskustava. Energija zimske kratkodnevice definitivno će nam pomoći da ispunimo svoj plan. Svoje želje za narednu godinu treba staviti ispisane na papir pod novogodišnje drvce i tog dana usmeriti duhovne molbe za ispunjenje.

Za poseban ritual za dan zimske kratkodnevice nisu vam potrebni bilo kakvi predmeti, biljke, sveće ili aromatična ulja. Dovoljni su čisto srce i rešenost da uradite nešto lepo za sebe. Idealno bi bilo da se izvodi napolju, ali ako to nije moguće, može se praktikovati u kući, ili još bolje na terasi.


Kada padne noć...


Kada padne noć, izađite napolje, uspostavite ritam disanja koji vama odgovara, sa uživanjem udišite i izdišite vazduh. Pogledajte u nebo, pokušajte da "osetite" zvezde, njihovo pulsiranje... Ispružite ruke prema nebu i izgovorite: "Noći, pozdravljam te".

Sada zažmurite, "zaronite" u sebe i pokušajte da "izvučete" sve strahove i brige, i da im date neki oblik. Ne izbegavajte ih, već se suočite sa njima, neka slobodno naviru, neka izlaze iz vas... Nemojte ih zadržavati, nego zamislite kako odlaze, kako se kreću prema zvezdama i nestaju.

U tom trenutku obuzeće vas osećaj opuštenosti, sreće, a vaše telo će biti preplavljeno divnom, toplom energijom. Zamolite nebo i zvede da prihvate vaše strahove, da vas oslobode od njih, a potom im se zahvalite.


Ritual zimskog solsticijuma

Za ovaj ritual nisu vam potrebni bilo kakvi predmeti, bilje, sveće li aromatična ulja. Dovoljni su čisto srce i rešenost da uradite nešto lepo za sebe. Idealno bi bilo da se izvodi napolju, ali ako to nije moguće, može se praktikovati u kući, ili još bolje na terasi - zugeriše Magična zona.

Kada padne noć, izađite napolje, uspostavite ritam disanja koji vama odgovara, sa uživanjem udišite i izdišite vazduh. Pogledajte u nebo, pokušajte da „osetite“ zvezde, njihovo pulsiranje… Ispružite ruke prema nebu i izgovorite: „Noći, pozdravljam te“.

Sada zažmurite, „zaronite“ u sebe i pokušajte da „izvučete“ sve strahove i brige, i da im date neki oblik. Ne izbegavajte ih, već se suočite sa njima – neka slobodno naviru, neka izlaze iz vas… Nemojte ih zadržavati, nego zamislite kako odlaze, kako se kreću prema zvezdama i nestaju. U tom trenutku obuzeće vas osećaj opuštenosti, sreće, a vaše telo će biti preplavljeno divnom, toplom energijom. Zamolite nebo i zvede da prihvate vaše strahove, da vas oslobode od njih, a potom im se zahvalite. Na kraju rituala treba da uradite smao još jednu stvar – da pročitate ovu molitvu:

"Ima onih koji se boje noći,
ima i onih koji ne vide svetlost,
od hiljadu miliona sunaca,
jer im strah pomračuje vid.
Neka padne kiša najčistije svetlosti,
neka donese blagoslov,
neka donese lepe početke,
neka me uputi na pravi izbor.
Neka u tami zauvek ostane
sve što je loše za mene.
Neka muzika nebeskih sfera opije moju dušu,
neka čujem samo ono što je dobro za mene.
Neka mi zvezde uvek saxlju poruke,
obasjaju put i donesu harmoniju.
Neka svojom svetlošću
tkaju moju sudbinu kao najlepšu tapiseriju".


Ezoterično značenje zimskog solsticija

Početkom zimskog solsticija, vaša duša se oslobađa svoje fizičke prisutnosti i uspinje se natrag u svoj duhovni dom do Izvora. Na točku života, zima je vreme odmora i predstavlja pripremu za ponovni život, slično hibernaciji nekih životinja.

Takođe je poznata kao vreme klijanja – projeće donosi procvat biljnog života nakon čega sledi letnji proces sazrevanja; jesen nam daje useve (zajedno s novim sjemenom) i vraćamo se u zimu kako bi dovršili puni krug i pripremili se za ponovni život.

Od četiri sveta smera i glavnih boja, zima predstavlja sever i plavu boju, što na Cherokee jeziku, doslovno znači “hladno”. Godišnja doba nas podučavaju o procesu rađanja, života, smrti i ponovnog rađanja. Postoji alhemijski izraz: „Kako je gore, tako je dole “. Razmislite, između redova, kako smo došli ovde i kako moramo napustiti ovaj brod.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар