Najpopularnija ženska i muška imena u Srbiji

Republički zavod za statistiku (RZS) je nedavno objavio spisak od deset najpopularnijih muških i ženskih imena u našoj zemlji tokom prošle godine, a roditelji se trude da deci daju što zanimljivija. Pojedini roditelji žele da ispoštuju tradiciju, dok drugi nastoje da budu moderni.

Pixabay


10 NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA

Sofija Dunja Mila Sara Teodora Una Milica Tara Nikolina Nađa

Njapopularnije među njima je Sofija. Ime Sofija je poreklom iz grčkoj jezika i potiče od istoimene reči "sofija" (Σοφία), što možemo prevesti kao mudrost, znanje, veština, pamet... Isti koren reči ima i svima dobro poznata reč "filozofija". O starosti samog imena svedoči i postojanje Crkve Svete Sofije u Ohridu, koja je nastala u 10. veku.

Ukoliko se pitate šta ime Sofija podarzumeva, može da znači "ona koja je mudra", "žena velikog znanja", "ona koja je vešta", "pametnica"...


IME KOJE "MIRIŠE NA JESEN"...

Zanimljivo je da je u Srbiji među najpopularnijim imenima jedno koje „miriše na jesen“. U pitanju je ime Dunja. Ovo kratko staro ime krije brojna značenja: „ona koja je jedra i mirisna kao dunja“; „ona koja je vesela i mila“; „ona koja je rođena kada dunje cvetaju“; „ona koja donosi dobre vesti“; „rođena na radost i veselje“. Ima Dunja označava i ženu koja se rodila srećna i koja će kroz život biti vesela, kojoj se divi svet i koja će ga svojom lepotom i velikim vrlinama osvojiti.

Zanimljivo je da u je u jednom gradu u Srbiji ovo ime najpopularnije.

„Na teritoriji grada Šapca, najviše roditelja ženske dece odlučilo se za ime Dunja, koje je od početka godine dobilo čak 17 devojčica“, rekao je ovog leta za Danas Mladen Kuzmanović, šef Odseka za upravu i građanska stanja GU Šabac.


10 NAJPOPULARNIJIH MUŠKIH IMENA

Luka, Lazar Vuk Vasilije Stefan Bogdan Aleksa Vukan Filip Vukašin

Oni roditelji koji su inspirisani verom i tradicijom, sinovima često daju ime Luka, a mi vam otkrivamo njegovo značenje.

Ovo je godinama unazad ime koje je na vrhu omiljenih u našoj zemlji, a ime je poreklom iz Grčke. Ime je izvedeno od reči "luks" (Λουκάς), što se previde kao svetlost, sjaj, blistavost, ono što svetli i što obasjava.

Postoji verovanje sa sinovi koji nose ime Luka sa sobom nose svetlost i pomažu drugim ljudima.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар