Na šta obavezno treba obratiti pažnju svakog dana tokom posta - jedan od najvažniji saveta oca Tadeja

Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tela. Vreme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu. Otac Tadej bio je jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena i ostavio je iza sebe dosta mudrih saveta. Jedan je posebno važan za vreme posta.

Pixabay

Post je za pravoslavnog hrišćanina jedno od sredstava koja mu pomažu u izgrađivanju svog spasenja.  Crkva pravoslavna post smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih članova i kao moćno sredstvo za postizanje punog spasenja koje je Bog postavio pred svakog od nas kao krajnji cilj. Post je dakle, ne samo božanska naredba i odredba, nego i božanski način života.

Tokom posta je izuzetno važno da se redovno obraćamo Gospodu. Inače, post bez odlaska u crkvu i prave i iskrene molitve je isto kao da držite dijetu. Udružen sa molitvom, post predstavlja „dva krila kojima se uznosimo na nebo". Post i molitva su dva najača sredstva u borbi protiv svakog greha.

Osnovno učenje Oca Tadeja jeste da je Bog svuda, i da pomaže svakome:

„I slabima i jakima, svakome kome je pomoć potrebna. Zato neprestano treba vežbati sebe da srce otvorimo Bogu“.

Printskrin

Otac Tadej je u razgovoru sa Vladetom Jerotićem govorio: "Bog je neuhvatljiva energija, i čovek nosi u sebi neuhvatljivu energiju. Kada se te dve energije usklade, kakav raj već ovde na zemlji, kakva radost i sveobuhvatna ljubav."

"Ja nisam u stanju da se molim, kao Sveti Sava, po mesec i nešto dana, ali verujem u učenje isihasta. I verujem u čuda. Možemo da ih osetimo u svakom trenutku svog života ako prestanemo sa pokušajima da sve razumemo intelektom i ukoliko batalimo naše procene i mišljenja i naučimo da se približavamo Bogu, jer tako ćemo biti potpuno otvoreni za uticaj božanskih energija", govorio je Otac Tadej.

Vreme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu, najbolji način za to jeste molitva. Telesni post sam po sebi, niti je dovoljan niti mnogo koristi. Njega mora da prati duhovni post, pod kojim se podrazumeva uzdržavanje od svakog greha, s jedne strane, i činjenje dobrih dela, posebno dela milosrđa, s druge strane. Kad posti stomak od masnih i jakih jela, onda treba i um da posti od gordih, sujetnih i grešnih misli i srce od strasnih i pohotljivih želja, i jezik od ružnih reči i psovki, ruke od zlih dela i noge od krivih puta. 

Udružen sa molitvom, post predstavlja „dva krila kojima se uznosimo na nebo". Post i molitva su dva najača sredstva u borbi protiv svakog greha. U Novom zavetu Gospod Isus Hristos kaže da su post i molitva duhovno oružje protiv demona. Tačnije, jedino postom i molitvom, ljudi se mogu otarasati nečastivih sila, ali i uzdići dušu do visina u kojima obitava najviša Milost.

O dejstvu umno-srdačne molitve na čoveka starac je govorio i sledeće:„Sveti oci kažu da svako treba da upražnjava Isusovu molitvu: „Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!“

Kad ona počne sama da se tvori, bez tvoje volje, to je neverovatna, božanska snaga. Osećaš neiskazanu radost. Sve ti je omiljeno, sve ti je dobro, sve ti je sveto.

To je Božanska blagodat koja se daje, ne zavisi od naše volje, želje; sama se kreće, kao neki motor. Čovek koji ima tu molitvu, šta god vidi, koga god vidi – raduje se. Zato je Sveti Serafim Sarovski posetiocu govorio: „Radosti moja!“

Zato, večeras kada krenete na spavanje prekrstite se i obratite se Bogu samo ovim rečima: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!

Ako vam ovo uđe u naviku svaki dan, videćete kako se istinski mir i radost uvlače u vašu dušu.

Otac Tadej kaže: "I molitva je vežba. Ako stalno ponavljamo molitvu, ona prelazi u osećanje."

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар