Možda jeste prehlada - ipak proverite da nije korona

Mnogi ovih dana kašlju, kijaju, imaju povišenu temperaturu. Neki od njih znaju odmah šta im je. Pokisli, ubila ih klima ili promaja, preseklo ladno pivo. A na pitanje da nije kovid? Siguran odgovor ne ostavlja prostor za polemiku. "Ma kakav kovid. Obična prehlada, prašak onaj kombinovani rešava sve. Nije mi ništa, čak i radim" - zapisala je Zorka Đukanović na portalu RTS-a.

Pixabay

"Tako sam svoj majstor, iz jednog beogradskog preduzeća, kesicu u džep pa kad oseti da gori, da mu nije dobro, popije i ide dalje. Nastavlja sve dnevne aktivnosti. Ponaša se tako iz njemu znanih razloga, ali mnogi nemaju baš izbora. Moraju na posao kako ne bi ostali bez značajnog dela inače male plate. Pojedini poslodavci ignorišu preporuke o sedmodnevnoj izolaciji, zanima ih samo radni učinak, ali ne i kovid i plaćeno bolovanje.

To ipak ne znači da ko zna da je zaražen misli da je sve rešio koktel-lekom na bazi paracetamola ili ibuprofena i da se okruži kolegama, prijateljima bez distance i bez maske. Sad je izgleda blam nositi je. Zimus smo gotovo sa prezirom gledali one koji ne nose masku u prevozu, a u poslednje vreme sa čuđenjem i podsmehom ljude koji ih imaju. Kao da smo jednostrano proglasili kraj korone, a brojevi samo rastu.

A sam svoj majstor-doktor, kad posle nekoliko dana i koleginica počne da kašlje, da je trese groznica, dijagnozu daje istu: ako nije pila ladno pivo, onda ju je ubila promaja ili klima. Prepisuje joj istu terapiju, neki od onih kombinovanih lekova, kô limunada i proći će.

Ali, sve češće nije ništa od ponuđenog, već je kovid i kod njega, pa od njega i kod koleginice.

Testirajte se ako simptomi liče na koronu, a planirate da idete u neki kolektiv, na posao, koncert, druženje. Nije rešenje popiti kombinovan lek da olakšate disanje i spustite temperaturu, a da širite virus. Ne lečite se sami, ne skrivajte simptome. Koliko god je moguće smanjite kontakte tih nedelju dana.

U protivnom možete zaraziti i nekog ko će teže proći od vas, jer ima slab imunitet ili brojne hronične bolesti.

Kažu ljubav i kašalj se ne mogu sakriti. Pa zato ne pokušavajte da sakrijete kovid od onih koje volite a delite s njima prostor, tako što popijete lek za ublažavanje simptoma. Saznaće oni na ne baš prijatan način" - piše Zorka Đukanović na portalu RTS-a.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар