Kako do kovid propusnica

Od subote uveče, od 22 sata u ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru moći će se samo sa kovid propusnicama. Sertifikat izdaje E-uprava, jer se u njihovom registru nalaze svi podaci o građanima koji su testirani, vakcinisani ili su preležali kovid.

Printscreen

U Srbiji je do sada izdat 1.540.451 digitalni zeleni sertifikat. Građani su ih dobijali posle vakcinacije drugom ili trećom dozom, negativnog pi-si-ar ili antigenskog testa.

Izgleda isto kao i dokument koji nam je bio potreban za putovanja u inostranstvo ili odlazak na koncerte ovog leta. Oni koji ga nemaju, u subotu od 22 sata neće moći da borave u restoranima i klubovima.

Izdaje ga E-uprava, jer se u njihovom registru nalaze svi podaci o građanima koji su testirani, vakcinisani ili su preležali kovid. Mora da ima grb i kju-ar kod, a građani moraju na ulasku u ugostisteljski objekat da pokažu i lični dokument sa fotografijom, kako bi se izbegla zloupotreba.

"Očitavanjem kju-ar koda dobija se tačna informacija o vama da li ste u statusu zelenom - ospunjavate sve kriterijume, ili u crvenom i ne ispunjavate sve kriterijume, tako da svi građani su navikli na ovaj sertifikat. On se šalje na mejl prilikom svake vakcinacije ili svakog testiranja, a može se preuzeti i sa sajta E-uprave, a za građane koji nisu vični tome to mogu uraditi u pošti", rekao je Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade.

Da biste dobili digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da se prijavite na portal E- uprave. Nakon toga pojaviće se zeleno dugme - Pokreni uslugu. Kada pritisnete taster, proverite podatke i potvrdite imejl adresu, za samo nekoliko minuta biće vam poslat sertifikat elektronskim putem.

Većina ga ima na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta. Ugostitelji u Srbiji postaju kontrolori, najčešće elektronski, jer malo ko nosi sa sobom papir.

"Svi koji budu primenjivali ovu meru a koji rade organizacije događaja potrebno je da sa android prodavnice ili epl prodavnice preuzmu kju-ar kod čitač - ima različitih proizvođača, mogu uzeti bilo koji, besplatni su. Primena funkcioniše na način tako što će uzimati od lica koje će im prilagati svoj kovid sertifikat uz njega i svoj lični dokument, kako bi se utvrdilo da sertifikat pripada toj osobi. Bitno je da dokumet bude sa slikom, to može biti lična karta, vozačka dozvola, indeks", kaže Grozdić.

Za sada, ulazak uz zeleni sertifikat važi samo za ugostiteljske objekte u večernjim satima. Iz Kriznog štaba najavljuju da bi ovo pravilo uskoro moglo da važi i za neka druga mesta.

Do tada, iz Vlade stiže vest da će u subotu i nedelju u kontrolu ugostiteljskih objekata krenuti sve inspekcije. Za vikend će se proveravati kako funkcioniše sistem, a kažnjavanje je od ponedeljka.

Izvor: RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар