Ko dobije buster vakcinu biće zaštićen 97 odsto, a dve doze više nećemo primati

Koliko god nama već poznat, koronavirus je i dalje nov virus o kojem postoje brojne nepoznanice. Paralelno sa tim nepoznanicama idu i one oko imunskog odgovora vakcina na isti. Bilo kako bilo, poenta je jedna: vakcine su jedina zaštita, a na sva pitanja slede odgovori u nastavku.


1. KORAK: Da li da primim treću dozu ako imam antitela?

Isteklo je šest meseci od druge doze, stiglo je obaveštenje da je vreme za treću, pa nekoliko dana pre primanja buster doze odlazite u laboratoriju i vadite krv da biste proverili antitela. Na vaše iznenađenje, antitela još uvek imate, pa je prvo pitanje koje se postavlja, da li je potrebna revakcina?

"Čak i ako imate antitela, svakako treba da primite treću dozu, jer rezultati antitela pokazuju samo kvalitatitvno: imate ili nemate antitela. Tek sa trećom dozom vi dobijate potpun imunski odgovor i zaštićeni ste na duže staze", objašnjava za "Blic" epidemiolog dr Radimilo Petrović penzionisani stručnjak Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak".


2. KORAK Koju vakcinu da primim?

Još jedna od nedoumica koje se javljaju pre samog odlaska na vakcinaciju jeste koju vakcinu je najbolje primiti, budući da je preporuka lekara da se vakcine mogu mešati.

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu, prof. dr Radmilo Janković, kaže za RTS da kada se uporede vakcine vidimo da je ipak najslabiji imunitet sa "Sinofarmovom" vakcinom, kao i da je dosta starijih ljudi primilo upravo tu vakcinu.

Prethodno je izjavio da imunitet starijih koji su primili kinesku vakcinu puca i da treća doza treba neizostavno da bude "Fajzerova" vakcina. Ističe da je ta izjava rezultat proste analize onoga što vidi svakoga dana.

Na pitanje zašto savetuje da treća doza bude "Fajzerova" vakcina, Janković je rekao da je kovid zadesio ceo svet i da se u hodu uči o svemu, kao i da su sve vakcine u Srbiji, uslovno rečeno, "odradile posao".

"Teško da bismo mi vakcinisali i 50 odsto stanovništva, sreća pa smo u onom periodu imali skoro sve vakcine i najveći deo stanovništva je vakcinisan 'Sinofarmovom' vakcinom. Nijedna država u svetu nije uspela da završi neku studiju efikasnosti i da prati titar antitela koji nije jedino merilo, jer jedino merilo efikasnosti vakcina je da vi vidite da li će se neko nakon nekog perioda inficirati i teško oboleti", rekao je Janković.


3. KORAK: Primio sam treću dozu i šta sad?

Nakon što ste primili treću dozu javlja se još jedno pitanje da li je potrebno da merite antitela nakon toga?

"Nakon primljene buster doze nema potrebe da merite nivo antitela, vaš organizam je svakako zaštićen, a kao što sam već naveo antitela nisu uvek merodavna. Najvažniji je T-ćelijski odgovor", pojašnjava dr Petrović.

Ukoliko baš želite da proverite svoj imunski status, virusolog Ana Banko je ranije navela da to ne činite pre nego što prođu dve ili tri nedelje nakon primljene treće doze.


4. KORAK: Koliko sam zaštićen?

Nemoguće je da se nakon primljene doze ne zapitate koliko sam sada zaštićen? Kada ću ponovo morati na vakcinu?

"Jednostavno govoreći, treća doza produžava stečeni imunitet protiv virusa zbog kojeg je primamo. Sa njom dobijamo potpun imunski odgovor. Prema mom mišljenju, sa tri doze zaštićeni smo duži vremenski period i do godinu dana, pa po novu vakcinu onaj ko je primio sada treću neće morati neko duže vreme", kaže Petrović koji dodaje da smo sa trećom dozom zaštićeni 97 odsto, osim ako se pojavi neki novi soj kada bi taj imunitet mogao da bude manji za dva do tri procenta.

Vrlo je važno pitanje i kako će novo vakcinisanje izgledati, da li ćemo primati jednu ili moramo da primimo u novom ciklusu ponovo dve doze. U tome su stručnjaci saglasni.

"Dve doze nećemo više primati. Vrlo je slično kao sa virusom gripa. Mi sada primamo po jednu dozu svake godine protiv gripa. Razlika između vakcina od godine do godine je što se svake godine u vakcinu dodaju novi sojevi virusa kako bi ona dala najbolji odgovor. Smatram da će to biti slučaj i sa vakcinom protiv korona virusa", jasan je dr Petrović.

Sa njim se slaže i epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović.

"Očigledno po ovome što sada imamo pred sobom, iako još uvek niko nije zvanično potrvrdio, mi ćemo imati situaciju da možda sezonski primamo vakcinu protiv infekcije kovid 19 kao što primamo protiv gripa. Najverovatnije ćemo ići sa jednom dozom godišnje, jer svi govore za Fajzer, Modernu, Astra Zeneku da se na osam meseci primi jedna doza. Vrlo je moguće da će to biti tako i za sve ostale vakcine jer se rado na usavršavanju vakcina", objašnjava Tiodorović.

On pojašnjava da Rusi već imaju Sputnjik lajt koja se daje jednom godišnje, Kina radi na tome intenzivno, vrlo je moguće da ćemo biti u situaciji da dajemo po jednu.

- Pa i vakcina protiv gripa se razvijala i usavršavala pa smo došli dotle da dajemo jednu godišnje - kaže profesor Tiodorović.

IZVOR: BLIC.RS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара: