Postkovid i kod dece - bol ih u grudima, preskakanje srca, zamaranje uz stepenice

U Srbiji je sve više obolelih među mladima dok se vakcinacija dece i mladih odvija veoma sporo. Prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar, kardiolog, i direktor Instituta za majku i dete smatra da je nemoguće da se deca pridržavaju svih mera koje su donete za sprečavanje koronavirusa.

Pixabay

U Izraelu počinju i deci da daju treću dozu vakcine. Vodeći američki imunolog Entoni Fauči podržava ideju da vakcinacija bude obavezna za đake.

Međutim, u Srbiji je sve više obolelih među mladima, a nije sigurno koliko će deca poštovati donete epidemiološke mere, tvrdi i dr Vladimir Vukomanović.

"Činjenica je da te motivacione poruke, malo gube na snazi i efikasnosti u krajnjoj liniji, iscrpljuju se takođe, mislim da svi znamo kako se deca ponašaju u školi", rekao je Vukomanović za "TV Prva".

Kaže da ta preporuka deci, gde treba da kada razgovaraju stave maske, a kada ne razgovaraju skinu maske, "nije realna i nije ostvariva u praksi i ja očekujem da će takve preporuke morati da se izmene", rekao je on.

Smatra da bi se to promenilo, prvo je neophodno krenuti od odraslih, ističe da je vrlo bitno da se poveća obuhvat vakcinacije, a da sa druge strane roditelji moraju da se ohrabre u odluci za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina.

Ističe da kada bi se taj obuhvat vakcinacije kod dece ostvario, da bi samim tim i školovanje, kao i kretanje bilo mnogo lakše. Naglašava takođe da je vrlo bitna i vakacinacija zdravstvenih radnika.

"Sa svog aspekta gledam da zdravstveni radnici treba da budu vakcinisani i mislim da će neka administrativna mera u tom smislu u krajnjoj liniji, ukoliko ne bude zadovoljavajući odziv za vakcinaciju, morati da se primeni", rekao je doktor.

Na insinuacije da bi takve administrativne mere bile protumačene kao kazna, Vukomanović je imao drugačiji odgovor.

"Ja ne bih to nazvao kaznom, ali zdravstveni radnici znaju da virus postoji, mislim da je neophodno da onaj koji hoće da radi na određenom mestu sa bolesnom decom, mora da bude vakcinisan", tvrdi on.

Naglašava da je u ovom talasu trenutno primljeno troje dece koja su PCR pozitivna. Izdvojio je slučaj 15-godišnjeg dečaka, koji je imao tešku upalu pluća bez ikakvih komorbiditeta, bez ikakvih faktora rizika, a razvio je kliničku sliku koja je karakteristična za odrasle.

"To pokazuje da bolest donekle menja svoju ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom gde je bilo i smrtnih ishoda, međutim to se sada pomera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je eto najmanji procenat vakcinacije", kazao je on.

IZVOR: B92, TV PRVA
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар