Vrućine pogoršavaju postkovid simptome

Nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu doktor Boris Đinđić rekao je za RTS da jedna od deset osoba koje su prebolele kovid 19 mesecima ili čak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma.

Pixabay

Doktor Boris Đinđić kaže da su simptomi postkovid sindroma vrlo nespecifični, a uglavnom se zasnivaju na gubitku kvaliteta i opadanju kose, gubitku kvaliteta noktiju i promenama na koži.

"Zasnivaju se i na poremećajima nekih drugih organa, pre svega oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa postoje pacijenti koji ispoljavaju bol u grudima koji traje mesecima nakon preležanog virusa", objašnjava doktor Đinđić.

Kaže da preliminarni zaključci pokazuju da mlađi kovid pacijenti sa lakšim oblicima infekcije češće imaju kardiovaskularne komplikacije.

"Kod mnogih je potrebno primeniti neke od mera lečenja. Moram da kažem da ekstremno visoke temperature dosta otežavaju posao jer primećujemo da kod pacijenata sa kožnim promenama, na visokim temperaturama i prilikom izlaganju suncu te promene postaju izrazitije i prave veće probleme", ističe Đinđić.

Kaže da se i stanje pacijenata sa bolom, probadanjem u grudima i osećajem izrazitog zamora pogoršava na ekstremno visokim temperaturama.

"Bukvalno imamo na ovim visokim temperaturama jednu malu epidemiju tih prekordialnih i koronarnih bolova koji su uslovljeni naglim promenama temperature i izlaganju klima uređajima u nekontrolisanom obimu", upozorava doktor Boris Đinđić.

RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар