Dostupan Post-kovid upitnik za one koji su preležali koronu, proverite simptome posledica

Na portalu E-zdravlje od danas je dostupan Post-covid upitnik, aplikacija za samoproveru simptoma posledica obolevanja od kovida-19.

Printscreen

Aplikaciji, odnosno upitniku samoprocene mogu da pristupe oni koji su preležali kovid-19, da detaljno odgovore na više pitanja i da na osnovu toga dobiju informaciju o tome da li bi trebalo da se jave izabranom lekaru. Ukoliko za to postoji potreba, izabrani lekar će ih uputiti lekaru specijalisti.

„Kovid je sistemska bolest i posledice mogu da se jave na svim tkivima i organima. Srećom, najveći broj pacijenata preboli bez trajnih posledica, ali ako se gledaju pacijenti koji su bili hospitalizovani zbog težeg oblika kovida, zaključuje se da do 80 posto tih pacijenta ima barem jedan simptom čak i šest meseci nakon infekcije“, objašnjava ona.

Kako ističe Pavlović oporavak je, individualan, ali je jasno da pacijenti starije dobi u većem procentu imaju posledice kovida.

„S tim da jedan deo ima ozbiljne zdravstvene tegobe koje su posledica kovida, mislim na srčani udar, moždane udare, a taj broj pacijenata nije zanemarljiv“, dodala je Pavlović.

Prema njenim rečima, pacijenti sa post-kovidom se žale na umor, glavobolju, poremećaj sna, pojačanu anksioznost, na gubitak sluha, pojačano opadanje kose.

„Svi organi trpe, nema organa ni tkiva koji ne mogu da stradaju u kovid infekciji“, napominje Pavlović.

O tačnim posledicama kovida je, kaže Pavlović, prerano da se govori.

„Moraju da prođu godine da bismo mogli da sagledamo sve posledice, mora da prođe još vremena, još studija da bude urađeno“, kazala je.

Nova

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар