Delta soj korone cirkuliše u Srbiji, koji su njegovi simptomi

Dr Snežana Jovanović, direktorka laboratorije "Vatreno oko" Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, rekla je za RTS da u Srbiji i dalje dominira britanski soj koronavirusa, ali da ima i delta soja. 

Pixabay

"Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su krenuli da putuju, oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se širi i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kao kašalj, neki nemaju gubitak čula i mirisa", objašnjava Jovanovićeva.

Foto BBC

Smatra da je većina urađenih pi-si-ar testova komercijalnog tipa, odnosno za putovanja građana.

"U ‘Vatrenom oku’ imamo samo bar kodove, ne znamo imena i prezimena, ali u kontaktu sa kliničarima, upravo je to činjenica – najveći broj uzoraka su komercijalna testiranja. Apelujem na građane da se adekvatno ponašaju na godišnjem odmoru, jer dolaskom iz drugih zemalja i na odmoru neko može da se inficira", ističe direktorka "Vatrenog oka".

Navodi da pi-si-ar testiranja rade samo državne laboratorije, a antigenske testove i pojedine privatne biohemijske laboratorije. Poziva građane da se dobro informišu gde će uraditi testove kako ne bi bili vraćeni sa granice.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар