Novi lek smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke za 40 odsto

Studija objavljena u časopisu "New Englend Journal of Medicine" otkriva da ovaj lek Olaparib može da spreči recidiv, odnosno da period do ponovnog javljanja karcinoma sa dve na 10 godina. Uspešno je završeno ispitivanje ovog leka  koji smanjuje rizik od povratka karcinoma dojke, posebno kod žena sa naslednim oblikom tog raka.

Image by Colin Behrens from Pixabay 

Rezultati su pokazali da lek smanjuje rizik od invazivnog recidiva ili smrti za više od 40 odsto.

Ukupno 85,9 odsto žena koje su redovno pile ovaj lek svakoga dana tokom cele godine, preživele su lečenje, a karcinom im se nije vratio naredne tri godine, u poređenju sa 77,1 odsto onih koje su dobijale placebo.

Razlika je bila slična kada je reč o metastatskoj bolesti, a to su karcinomi koji se javljaju na drugim mestima u telu - nije se javio novi oblik raka kod 87,5 odsto žena koje su pile Olaporib, a u 80,4 odsto slučajeva kod onih koje su primale placebo, prenosi "Gardijan".

Od 921 pacijenta na Olaparibu, kod 106 se ponovo pojavio invazivni rak.

"U pogledi ispitivanja kurativne terapije, ovo je zaista veliki rezultat", rekao je prof. Endru Tat iz Instituta za istraživanje raka u Londonu, koji je vodio međunarodno ispitivanje.

Do sada nije postojao nijedan tretman koji bi mogao da pomogne ženama sa naslednim oblikom karcinoma dojke.

Olaparib deluje tako što sprečava ćelije raka da promene svoj DNK pomoću molekulom zvanom PARP, uzrokujući da ćelije raka umru.

Lek je već licenciran za upotrebu u lečenju genetskih oblika karcinoma dojke, jajnika, prostate i pankreasa, međutim veoma je skup i još nije odobren od strane britanske Nacionalne zdravstvene službe (NSH).

Istraživači se nadaju da će njihova studija pomoći ubrzanju dozvole za Olaparib.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар