Poruka onima koji treba da prime AstraZeneku

U Srbiju je stigla nova isporuka vakcina Astra Zeneka u okviru Kovaks mehanizma. Prethodno je, u februaru, došao prvi kontigent, a zajedno sa njim i sumnje u vezi sa tom vakcinom i strahovi od trombova. Stručnjaci, ipak, poručuju da je korist od te vakcine daleko veća od eventualnog rizika.


Sumnje su podstakle brojne zemlje koje su se „obračunavale“ sa AstarZenekom, a poslednja vest nam stiže iz Norveške koja je uklonila to cepivo sa liste za imunizaciju.

U razgovoru za Nova.rs, profesor farmakologije Radan Stojanović poručuje da nema razloga za strah.

„Prvo je bilo nemojte davati staraijima, pa sada nemojte davati mlađima. Stariji pacijenti inicijalno nisu bili uključeni u klinička ispitivanja. Aktuelni stav – nemojte davati mlađima je posledica uočene pojave stvaranja trombova kod žena mlađih od 50 godina. Evropska agencija za lekove je primila taj bezbednosni signal, procenjivala ga i došla do zaključka da taj neželljeni događaj, treba uvrstiti u veoma retka neželjena dejstva ove vakcine. Kada se gleda učestalost, ona je jedan na 100.000 doza vakcina. Došlo se do zaključka da je korist od primene ove vakcine višestruko veća od rizika pojave ovakvih neželjenih dejstava“, nema dilemu naš sagovornik.

Poručuje i da oni koji su primili prvu dozu i kod kojih nije bilo komplikacija u vidu trombova, bez bojazni treba da prime i drugu dozu. Ipak, ima i onih koji se pribojavaju, pa se pitaju da li bi umesto AstraZeneke mogli da prime neku drugu vakcinu?

„Oni koji su malo razočarani i plaše se mogu da sačekaju da se završe ta klinička ispitivanja o kombinovanju vakcina. Rusija je krenula kombinovanje Sputnjika V i Astra Zeneke, a u Engleskoj Fajzera i Sputnjika V. Ti rezultati će brzo biti dostupni, pa ćemo znati nešto više kada je kombinovanje vacina u pitanju. Očekivano je da kombinovanje vakcina ne predstavlja bezbednosni rizik, ali ne možemo potvrditi dok se ispitivanja ne završe i ne publikuju rezultati“, kaže Stojanović.

Za one koji se pribojavaju eventualnih tromboza, poručuje da obrate pažnju na sledeće simptome.

„Treba obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu da je došlo do nekih trombo-embolijsksih komplikacija. Glavobolje, mučnine, zamućen vid. Bol u ruci, nozi, modruce iako se nigde nisu udarili. Kratak dah. To su simptomi koji bi mogli da ukažu na trombozu. Ipak, ne treba ljude plašiti. Mnogo veći procenat tromboza je kod pacijenata obolelih od kovida“, zaključuje Stojanović.

Nova.rs

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар