KOJA VAKCINA JE NAJOTPORNIJA NA MUTACIJE? Dr Šekler odgovarala da li smo zaštićeni od novih sojeva i šta zabrinjava

Britanski soj korona virusa je postao dominantan u Srbiji, kažu naši stručnjaci, a postoji i bojazan da je brazilska mutacija već stigla kod nas. Koliko vakcine koje su dostupne u našoj zemlji štite, govorio je virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler.

IZVOR: K1/SCREENSHOT

On je naveo da su zapadni stručnjaci istakli da kineska vakcina, iako najsporije razvija imunitet, najotpornija na mutacije virusa jer se pravi od cele virusne čestice. On je podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

"To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica", rekao je Šekler za TV K1.

Komentarišući izjavu rukovodioca Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu da se zbog niske efektivnosti kineskih vakcina razmatra kombinovanje vakcina protiv kovida-19, Šekler je rekao da kineska vakcina Sinofarm sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih "instant" vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

"S protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela", objasnio je Šekler.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар