Kako se vratiti u formu posle korone - konkretni saveti

Doktorka Sanja Mirković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da je kovid 19 specifičan i da oporavak teče dosta sporo.

Foto Pixabay

"Oporavak posle SARS-KoV-2 virusa je dosta drugačiji od oporavka od bilo kog drugog virusa. Ljudi tokom zime obole od gripa i znamo svi da se čovek oseća izlomljeno, malaksalo. Međutim posle par nedelja to polako prolazi i čovek se vraća u neke svoje aktivnosti, isto tako i sportisti. Međutim, činjenica je da je ovaj virus drugačiji i da prosto sam oporavak teče dosta sporije, to više nije par nedelja već je minimum par meseci, pa i do godinu dana", objašnjava Mirkovićeva. 

Ističe da su za oporavak od izuzetnog značaja tri stvari – odmor, ishrana i higijena života uopšte (adekvatan san i sve što podrazumeva red i disciplinu kako bi se bioritam održao na zavidnom nivou i samim tim telo posle preležanog virusa lakše izborilo sa tim).

Na pitanje kada je trenutak da se polako vratimo sportu, gošća Jutarnjeg programa navodi svako telo individualno reaguje i da je oporavak posle preležanog virusa mnogo drugačiji.

"Iz razgovora sa pacijentima koji su preležali ovaj virus zaključili smo da i to zavisi od osobe do osobe – od organizma do organizma. Treba osluškivati svoje telo jer vi ćete sve te simptome koji su primarni, a koji su jaki, izraženi ili manje izraženi osetiti kad polako počnu da popuštaju. Nikako ne treba forsirati svoje telo već ga pratiti, naravno uz podršku i pomoć lekara postepeno se vraćati u neke sportske tokove", objašnjava Mirkovićeva.


Slušajte svoje telo 

Ističe da odluku o povratku treninzima nakon preležanog kovida ne treba doneti samostalno već da ona treba da se donese sa lekarom i trenerom nakon obavljenih lekarskih pregleda u zavisnosti od rezultata i stanja organizma. 

"Treba osluškivati svoje telo, pratiti svoje telo, nikako samostalno ne odlučivati o povratku fizičkoj aktivnosti, nebitno da li ste profesionalni sportista ili se na bilo koji drugi način bavite sportom već obavezno uključiti lekara u smislu da se odradi kompletni sistematski pregled, krvna slika, biohemija, dodatne komponente kao što su CRP, D-dimer i slično", objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Ako su potrebne, dodaje Mirkovićeva, treba uraditi i neke druge pretrage – pregled kardiologa, ultrazvuk srca, test opterećenja  pa čak i magnet srca zato što je zaključeno da pored toga što primarno stradaju pluća, virus ostavlja trag i na srcu. 

Na pitanje sa kojim treninzima krenuti nakon dopuštenja lekara Mirkovićeva objašnjava:

"Treba početi od hoda, prvo normalnim tempom, a onda polako ubrzavati taj hoda bi se posle prešlo na lagano trčanje, vožnju biciklom i naravno tu obavezno akcenat koliko u prvom mahu na lekara, toliko na trenera sa kojim se radi zato što su oni zajedno sprega koja je dobitna kombinacija kako telo adekvatno vratiti u sport na pravi način – da se zdravlju ne naškodi već naprotiv da se doprinese poboljšanju zdravlja i što pravilnijem povratku u sportske aktivnosti", objašnjava Mirkovićeva.


Koliko u početku treba da traju treninzi  

Što se tiče samog treninga savetuje se da se počne polako sa pola sata, a postepeno treba povećavati opterećenje u smislu povećavanja vremena – dužine trajanja treninga.

"Međutim, da to bude trening samo sa svojom težinom tela, a tek kasnije dodati tegove, ali isključivo male kilaže. Znači, sve se radi postepeno – koliko postepeno povećanje vremena toliko i opterećenje u svakom smislu te reči. I da to ide, recimo tri puta sporije nego što je bilo ranije, ako ne i više", poručila je gošća Jutarnjeg programa.

RTS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар