Dođu na skener zbog korone, otkrije im se karcinom pluća: Pneumonija se ne razlikuje po sojevima

- Ne postoji test koji sa apsolutnom tačnošću otkriva bolesti, a to je slučaj i sa kovidom 19, a na skeneru grudnog koša mogu se videti zapaljenske promene na plućima obostrano i kod bolesnika sa lakom kliničkom slikom i potpuno mirnim faktorima zapaljenja u laboratorijskim analizama - kaže za Telegraf.rs dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog iz Bel Medica.

Image by oracast from Pixabay 

Pacijentima obolelih od korona virusa, često se radi skener grudnog koša, a to je dovelo do toga da im se, u ne tako malom broju, otkrije i asimptomatski karcinom pluća, srećom u većini slučajeva u ranoj fazi, kaže za Telegraf.rs dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog Bel Medica.

- Poznato je da je skener grudnog koša jedina dijagnostika koja karcinom pluća može otkriti u ranoj fazi bolesti, ako se radi preventivno kod bolesnika sa visokim rizikom za ovu bolest. Kod bolesnika sa kovid 19 infekcijom, ciljni organ su pluća, zbog čega se često radi skener grudnog koša. To je omogućilo da se kod dosta bolesnika otkrije asimptomatski karcinom pluća u ranoj fazi, čime su dobili šansu za izlečenje - priča za Telegraf.rs dr Karličić:

- Ako je bolesnik imao isključivo tegobe zbog kovid infekcije a skener rađen zbog virusne pneumonije, tada je karcinom pluća otkriven u ranoj fazi bolesti. Kod bolesnika kod kojih su tegobe bile posledica karcinoma pluća, sa ili bez virusne infekcije, na skeneru su češće otkrivani karcinomi pluća sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom pluća.

Više na TELEGRAF

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар