Britanska studija: Korona može da ubije i kad je preležimo

Svi uglavnom govore o umrlima od koronavirusa, a malo o onima koji su ga preživeli. Ne priča se o tome hoće li oni i u kolikoj meri imati zdravstvenih posledica, odnosno koliko im je sada zdravlje ugroženije. Zbog toga je neizmerno važna upravo objavljena medicinska studija o posledicama koje koronavirus ostavlja na ljudsko zdravlje.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Istraživanje je obuhvatilo čak 50 hiljada pacijenata hospitalizovanih zbog koronavirusa. Njihovi detaljni medicinski izveštaji nakon bolesti upoređeni su sa s nalazima ljudi koji nisu imali koronavirus. Zaključci medicinske studije govore da je koronavirus na onima koji su ga preboleli u ostavio ozbiljne zdravstvene posledice.

Podaci pokazuju da je u roku od 140 dana nakon bolesti, čak 30 odsto onih koji su preležali koronavirus ponovno hospitalizovano.

Smrt je bila čak osam puta učestalija, nego u drugoj, “nekoronskoj”.

Respiratorne bolesti, dijabetes i kardiovaskularne bolesti su također bile učestalije kod onih koji su preležali koronavirus, a istaknuto je i da ovi zdravstveni rizici nisu ograničeni samo na stariju populaciju, piše ugledni medicinski časopis iz Britanije BMJ.

Preporuke iz studije glase: dijagnostifikovanje, lečenje i prevencija post-koronavirus sindroma zahteva intezivniji pristup, a ne analizu uticaja na pojedine organe ili bolesti, te da su potrebna hitna nova istraživanja kako bi se utvrdili svi faktori rizika.

Medicinska studija iz Ujedinjenog Kraljevstva zaključuje da koronavirus ubija i mesecima nakon što ga preboliš.

Nova


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар