Preuzmite besplatno brošuru koja rešava dileme o Kovid-19 vakcinama u Srbiji

Udruženje farmaceuta Beograd, Udruženje farmaceuta Vojvodine, Udruženje farmaceuta Zapadne Srbije 1863, Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Savez privatnih apotekara Srbije, Inicijativa za farmaciju i Savez farmaceutskih udruženja Srbije sa ponosom predstavljaju brošuru “Covid-19 vakcine u Srbiji”.

 

Docentkinja Brankica Filipić sa Farmaceutskog fakulteta i Aleksandra Buha Đorđević iz Udruženja farmaceuta Beograd u Novom danu predstavile su brošuru Farmaceutskog fakulteta „Covid-19 vakcine u Srbiji“ u kojoj je odgovoreno na razna pitanja o vakcinama.

Brošuru je izradila Katedra za mikrobiologiju i imunologiju, Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Dizajn brošure uradila je Nacionalna Asocijacija Studenata Farmacije - Srbija (NAPSer). Novo i dopunjeno izdanje brošure možete preuzeti OVDE.

Štampanje brošure omogućilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“. Brošura će uskoro biti dostupna u štampanom obliku u apotekama širom Srbije.

„Brošura je podeljena na dva dela – u prvom su dati neki osnovni podaci o tipovima vakcina koji su nama dostupni za izbor preko portala eUprave, a drugi, koji će možda biti i interesantniji našim građanima, sadrži pitanja koja su se najčešće javljala u praksi sa jasnim i jednostavnim odgovorima“, objašnjava Buha Đorđević za Danas.

Filipić kaže da se čini da je najveća dilema povezana sa vakcinama – da li su dovoljno bezbedne.

„Volela bih da istaknem da se bezbednost vakcina procenjuje tokom kliničkih studija i da bi bila odobrena za primenu, mora ispuniti kriterijume bezbednosti. I nakon odobrenja budno se motri na vakcine, bilo koji nagoveštaj, sumnja o povezanosti sa nekom neželjenom reakcijom uključuje crveni alarm, kao što smo videli da je bio slučaj sa AstraZenekinom vakcinom. Evropska agencija za lekove i SZO su izašli s jasnim stavom da je korist od vakcine i dalje daleko veća nego bilo kakav rizik. Rizik od tromboze nakon prirodne infekcije je daleko veći, jasna su upustva i SZO i Evropske agencije za lekove da se nastavi sa vakcinacijom AstraZenekinom vakcinom“, kaže ona.

Govoreći o brzini vakcinacije u Srbiji, kaže da je utisak da građani koji su nestrpljivo čekali vakcinu su i pristupili vakcinciji čim su se stvorili uslovi za to.

„Neki odgovori mogu biti da možda određena grupa građana i dalje čeka da vidi kako će vakcine delovati sada kada se nalaze u primeni u našoj zemlji, možda je razlog i aktuelni talas, jer osobe koje su inficirane u tom trenutku nisu kandidati za vakcinu“, kaže ona.

Ističe da ne misli da je za edukaciju bilo kada kasno.

„Edukacija je važna, znanje je moć koju treba upotrebiti“, kaže ona.

Govoreći o brošuri Farmaceutskog fakulteta „Covid-19 vakcine u Srbiji“, kaže da im je cilj bio da edukuju farmaceute kao zdravstvene radnike, ali da su se trudili da je napišu na razumljiv način, tako da može biti prijemčiva i građanima.

„Važna je edukacija, ali je važno da se zasniva na naučno dokazanim činjenicama. Građanima će biti lakše onda da kritički sagledaju dostupne informacije i naprave razliku koje su od informacija tačne i zasnovane na činjenicama, a koje treba odbaciti“, kaže Filipić.


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар