Nuspojava vakcina protiv korone koja najviše brine žene

Bol i crvenilo nakon uboda, temperatura, slabost i bol u zglobovima – to su neke od mogućih reakcija na vakcinu protiv kovida zabeležene u kliničkim studijama. Ali podaci kažu da je moguće i da nakon primljene vakcine oteknu limfne žlezde, recimo, ispod pazuha ruke u koju je primljena vakcina ili na vratu. 


I to je nuspojava koja posebno brine žene, jer kod njih oticanje limfnih žlezda ispod pazuha može da upućuje na rak dojke. Lekari, međutim, naglašavaju da u najvećem broju slučajeva nema razloga za strah i da je u pitanju normalna reakcija na vakcinu.

Radiolozi iz Opšte bolnice Masačusets kažu da su otečene limfne žlezde posle vakcine protiv kovida uobičajena pojava koja uglavnom nestaje s vremenom, a isto potvrđuje i naša sagovorrnica. Izuzetak su oni kojima je u skorije vreme dijagnostikovan kancer dojke, pa lekari njima treba da posvete posebnu pažnju, prenose na sajtu OpenAccessGovernment.org.

A ukoliko se desi da se nakon vakcine pojave otekle limfne žlezde, šta je najbolje činiti?

“Svaku neželjenu reakciju, a naročito uvećanje limfnih žlezda, osoba koja je primila vakcinu treba da prijavi svom doktoru medicine koji utvrdi postojanje neželjenog događaja i svaki pojedinačni slučaj odmah prijavljuje epidemiološkoj službi nadležnog zavoda, odnosno instituta za javno zdravlje. Zdravstvena ustanova, čiji je doktor medicine utvrdio postojanje neželjenog događaja, dostavlja prijavu i Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije u skladu sa zakonom. Svi neželjeni događaji se istražuju odmah, a najkasnije 48 sati po prijavi i dalje se odlučuje treba li eventualno ići na neki specijalistički pregled ako ta pojava nema veze sa vakcinom”, kaže dr Dragana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za portal Nova.rs

Ona podseća i da su na bilo koju vakcinu, i onu protiv sezonskog gripa, i protiv korone, i bilo koju drugu, moguće neželjene reakcije.

Dakle, ako se odmah nakon vakcine ili, recimo, par nedelja posle vakcinacije, desi slična neželjena reakcija, treba se javiti lekaru koji vas je vakcinisao ili vašem izabranom lekaru da bi se dalje eventualno preduzelo ono što je neophodno.

“Bitno je naglasiti da, ukoliko se uvećana limfna žlezda i dalje ne smanjuje (i posle šest, sedam nedelja), preporuka je da se žena obrati lekaru koji će to ispitati, pri čemu je jako važno naglasiti da je prethodno primila vakcinu”, zaključuje dr Dragana Jovićević, napominjući kako je najbolje razdvojiti neželjenu propratnu reakciju na vakcinu od nečeg što može da bude vrlo opasno po zdravlje.

NOVA

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар