Da li će li biti potrebna i treća doza vakcine Sinofarm, Kinezi se zvanično oglasili

Kineska nacionalna farmaceutska grupa "Sinofarm" proceniće, na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja dobijenih iz inostranstva, da li će nakon dve primljene doze biti potrebna i treća, rekao je direktor te kompanije.

Pixabay

O tome da li će biti potrebna dodatna vakcina "Sinofarma" i kada bi se ona eventualno davala, odlučiće se nakon rezultata dobijenih iz treće faze kliničkih ispitivanja, rekao je potpredsednik Kineske nacionalne biotek grupe, podružnice Sinofarma, Zang Juntao.

Antitela koja su pokrenule dve doze vakcine protiv kovid-19 iz kompanije Sinofarm imaju "prilično dobar" neutrališući efekat na varijante pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, kao i na nekoliko drugih, rekao je Zang, pozivajući se na rezultate laboratorijskih testova posle uzimanja uzoraka krvi uzetih iz učesnika kliničkog ispitivanja.

Laboratorijsko testiranje je u toku za varijante pronađene u Brazilu i Zimbabveu, rekao je Zang.

Efekat antitela indukovanih vakcinom Sinovak Biotek opao je u odnosu na varijantu identifikovanu u Južnoj Africi, dok je efekat protiv varijante pronađene u Britaniji ostao sličan onom protiv starije varijante iz Vuhana, rekao generalni direktor Sinovak Lajf Sajansis tokom iste konferencije.

Sinovak uvozi varijantu iz Brazila za istraživanje i razvoj vakcina, a radovi po meri južnoafričke varijante već su započeli, rekao je Džiao Kiang.

Korelacija između nivoa antitela i efikasnosti vakcine nije bila odmah jasna, rekao je portparol Sinovaka.

Ova kompanija je takođe testirala i treću dozu u kliničkim ispitivanjima rađenim u Kini, gde su učesnici u ispitivanju primili treću dozu oko osam meseci nakon što su primili drugu.

Južnoafrička varijanta mogla bi predstavljati veću opasnost od ostalih na osnovu odgovora antitela.

Antitela izazvana jednom dozom ove vakcine pokazala su otprilike četvorostruki pad njihove sposobnosti da blokiraju varijantu 501I.V2, što nije slučaj kod drugih sojeva.

IZVOR:RTS, ROJTERS

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар