Ako imam problem sa štitnom žlezdom, smem li da primim vakcinu protiv korone

Svi oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom prilično su zbunjeni preporukama o tome koju vakcinu protiv korone mogu da prime. Prof. dr Milica Pešić, endokrinolog Kliničkog centra Niš, savetuje šta je najbolje činiti.


Iskustva građana pokazuju da postoje nedoumice oko toga koju vakcinu protiv korone da prime, a imaju problema sa štitnom žlezdom.

“Ja svim svojim pacijentima koji imaju Hašimoto dajem saglasnost da prime vakcinu protiv korone, bez sugestije koja će to vakcina biti. I niko se nije posle toga javio da je imao neki problem. Pritom, važno je napomenuti da se preporuka da prime vakcinu odnosi na one pacijente koji imaju izolovan Hašimoto tiroiditis. Druga stvar je ako imate neke druge autoimune sistemske bolesti koje zahvataju veći broj drugih organa. U tom slučaju se treba konsultovati s nadležnim lekarom koji će najbolje znati šta činiti”, kaže za portal Nova.rs priča prof. dr Milica Pešić, endokrinolog KC Niš.

I direktorka Kliničko bolničkog centra Vojvodine, endokrinolog Edita Stokić, objasnila je ranije da li se vakcinacija preporučuje osobama koje imaju bolest štitaste žlezde Hašimoto tireoditis.

“Ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Primena hormonske terapije takođe nije kontraindikacija za vakcinaciju”, rekla je Stokić i tako potvrdila da osobe sa bolestima štitne žlezde mogu da prime vakcinu protiv korone.

I iz Evropske agencije za lekove (EMA) poručuju da nema kontraindikacija za odobrene vakcine protiv korone kod onih koji imaju problema sa štitnom žlezdom. I iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) poručuju da osobe sa problemima sa štitnom žlezdom treba da prime kovid vakcinu ako su zdravstveno stabilni, a ako inače imaju problema sa alergijskim reakcijama treba da obrate pažnju. Objave ovih centara se pre svega odnose na vakcine koje su odobrene na Zapadu, a među kojima nisu ruska i kineska.

Za te dve vakcine dodatno objašnjenje se može potražiti u vodiču koji je predočen zdravstvenim radnicima zaduženim za sprovođenje vakcinacije.

Zato oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom ne treba da odustanu od vakcinacije, ali svakako treba da se konsultuju sa svojim lekarom i prate uputstva stručnjaka koji će im sugerisati šta je najbolje činiti.

Nova.rs 

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар