Smrdibube traže mesto gde će prezimiti, kako se odbraniti?

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović izjavio je u Danu uživo na N1, govoreći o najezdi smdibuba, da se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mesta gde će da prezime, što su najčešće stanovi. "Potpuno su bezopasne za ljude, potrebni su im naši stanovi. Treba ih samo izbaciti, ne uzimati ih rukama. Mreže na prozorima su najbolje, nikakvo prskanje nema smisla, vrlo su otporne", rekao je Tomanović.

Image by FRANCO PATRIZIA from Pixabay 

Kako je objasnio Tomanović, radi se o mramorastoj azijskoj smrdibubi.

"Postoji i zelena etiopska, ali ona je dosta ređa. Mramorasta je u Evropi oko 15 godina, a kod nas oko 5,6. Već tada je skrenula pažnju javnosti, jer se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mesta gde će da prezime, tu građani imaju neprijatnosti zbog toga", kaže.

Verovatno niko nije pripremljen, kaže, da mu svaki dan ulaze desetine insekata u stan.

"Tokom leta, one su napolju, na vegetaciji, a tokom zime traže mesto da prezime, da bi na proleće ponovo izašle i sadile jaja. Najviše ih ima u Beogradu i Vojvodini", kaže Tomanović.

Problem je, ističe, što su velike štetočine u poljoprivredi.

"Štete u Italiji su oko 500 miliona evra godišnje. Kod nas za sada ne prave toliko štetu, prate se", kaže.

Kako je rekao, smrdibube se hrane biljkama.

"Biljim sokovima pre svega. Potpuno su bezopasne za ljude, potrebni su im naši stanovi. Treba ih samo izbaciti, ne uzimati ih rukama. Mreže na prozorima su najbolje, nikakvo prskanje nema smisla, vrlo su otporne. Čak mislim da ne postoji nikakav preparat, nemaju prirodnih neprijatelja, jer ovo nije njihova postojbina. Mada su u Severnu Italiju uneti neki njihovi paraziti koji uništavaju njihova legla, i u Sloveniju, pa je tu bolja situacija", kaže.

U nekim zemljama, poput SAD, dodaje, postoje neke feromonske klopke.

"One ih privlače i na taj način ih love, koncentrišu ih na jedno mesto", kaže.

Ističe da su delovi grada gde ima mnogo vegetacije naročito ugroženi, a da ih znatno manje ima negde gde je centalni, urbani deo.

"Neko prskanje za njih nema prosto efekta, nema smisla", kaže on.

N1

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар