Dugoročna prognoza vremena za oktobar, novembar i decembar 2019.

Kakvo nas vreme čeka u desetom mesecu ove godine, ali i dok kraja 2019. godine, prema dugoročnoj prognozi?

Foto pixabay.com

Treći oktobar - Oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i pljuskovima, a na jugu i jugoistoku ponegde i sa grmljavinom. Vetar umeren, povremeno i jak, severozapadni, samo još ujutro i pre podne na istoku i jugu Srbije, južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 9 do 15, a najviša od 14 na severozapadu do 24 stepena na istoku i jugu. Uveče i tokom noći postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti sa severozapada uz slabljenje vetra. Lokalna pojava grmljavina, verovatnoća 70%; Količina padavina veća od 20 l/m² za 12h, verovatnoća 70%.

Četvrti oktobar - Iznad većeg dela malo do umereno oblačno i hladno, samo na jugu i istoku još ujutru ponegde sa kišom. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni. Najniža temperatura od 5 do 11, a najviša od 12 do 16 stepeni. 

Peti oktobar - Naoblačenje sa severozapada, ponegde sa kišom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 4 do 9, a najviša od 12 do 16 stepeni.

Prognoza vremena od 06.10.2019. do 10.10.2019. - Malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, samo u ponedeljak se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom. Od utorka postepeni porast temperature.

Dakle, već od 3. oktobra predviđa se relativno toplo vreme za ovo doba godine, hladne noći i jutra, sa temperaturama koje će se kretati od 12 do 13 stepeni, i postepenim porastom temperature sve do maksimalna 23 stepena u prve dve dekade meseca.

U poslednjoj sedmici oktobra najavljuje se pad temperature, kao u obilnije padavine u celoj zemlji.

Pogledajte i vizuelni prikaz prognoze vremena za oktobar:


Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda


NOVEMBAR 2019: Topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.


DECEMBAR 2019: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 52 mm.


JANUAR 2020: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 44 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар