Zamislite želju: Nebeski spektakl u noći između 11. i 12. avgusta

Ako vremenski uslovi budu dobri, u noći između 11. i 12. avgusta nebo će nam prirediti najlepši svetlosni spektakl u poslednjih nekoliko decenija - meteorsku kišu Perseida. Očekuje se da će ove godine moći da se vidi i do 200 meteora svakog sata.



Perseidi su ostaci komete Svift-Tatl koji svake godine dolaze u dodir sa Zemljinom atmosferom.

Kometa pravi po jedan pun krug oko Sunca na svakih 133 godine, a meteori su njeni ostaci koji u našu atmosferu ulaze ogromnom brzinom i sagorevaju u njoj ostavljajući za sobom sjajni trag.

Naziv su dobili po tome što stižu iz pravca sazvežđa Perseja.

Najstriji zapis o Perseidima potiče iz Kine. Jedno rano jutro 36. godine naše ere kineski osmatrači su zabeležili preko 100 meteora za koje danas verujemo da su bili Perseidi. O Perseidima postoje zatim zapisi i iz VIII, IX, X i XI veka. I ovi zapisi dolaze sa dalekog istoka (iz Japana, Kine i Koreje).

Ove godine moći ćemo da vidimo i do dva puta više meteora nego prošle godine, a naučnici objašnjavaju da je to zbog toga što su približeni Zemljinoj orbiti gravitacionim uticajem Jupitera.

Ako vas vreme posluži, pođite do najbližeg mesta sa malim svetlosnim zagađenjem i uživajte u “vatrometu”.

Postoje razni narodni običaji u vezi sa tom pojavom, od toga da tada treba pomisliti želju i ona će se ispuniti, do toga da je tada neko umro i duša otišla na nebo. Mnogi misle da je tada „umrla” neka zvezda i da se s toga ugasio i nečiji život. U svakom slučaju, radi se o astronomskoj ponavi koja se zove kiša meteora ili meteorski pljusak i koja se u određenim intervalima ponavlja svake godine a ne samo leti. Međutim, kako je leti nebo najvidljivije, naravno nije svejedno da li se živi na severnoj ili južnoj hemisferi, većina je svedok čiteve „poplave” meterora u avgustu.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар