Vremenska prognoza za leto 2016. godine

Proleće je potvrdilo da ume da bude zaista varljivo. Tako i maj protiče sa puno oblaka i kiše. A kakvom se vremenu možemo nadati tokom predstojećih letnjih meseci?

Mariamichelle / Pixabay

- Maj je tipičan, što znači da nas očekuje promenljivo vreme sa dosta pljuskova i dosta sunčanih intervala. Temperature će se kretati u granicama za ovo doba godine - kažu iz RHMZ-a.

On podsećaju kako je smenjivanje sunčanih i kišovitih intervala u ovo doba godine sasvim normalno. Dakle, to važi i za ovo proleće, odnosno normalno je da vreme bude promenljivo do kraja maja, kakvo će i biti.

Ipak, to ne znači da će i leto obeležiti tako izražene vremenske varijacije...

Jun će biti topao i malo suvlji dok nas u julu očekuju uglavnom topli dani. Julska količina padavina biće manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka.

I za avgust meteorolozi najavljuju tople dane, sa nešto manje padavina, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka.

Nakon prosečno toplog i prosečno suvog septembra, očekuje nas miholjsko leto u oktobru, kada nas čekaju topli i suvi dani.


Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorolološkog zavoda


JUN: Topliji i prosečno vlažan


Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.2ºS.

Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 90 mm.


JUL: Prosečno topao i suvlјi

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9ºS.

Srednja količina padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 30 mm.


AVGUST : Topliji


Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 29.5ºS.

Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 39 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар