Vremenska prognoza za mart 2016: Čeka li nas Baba Marta?

Prema izgledima vremena za narednih nedelju dana, do 5. marta, u nedelju i ponedeljak pre podne u većem delu biće suvo, toplo i vetrovito, sa umerenim i jakim, u košavskom području i olujnim, južnim i jugoistočnim vetrom koji će u ponedeljak krajem dana biti u slabljenju.

astrosajt.blogspot.rs

Prvog dana marta, sredinom dana u zapadnim i severnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima očekuje se naoblačenje s kišom, a moguća je pojava i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Od utorka promenljivo oblačno, povremeno sa kišom, na višim planinama i sa snegom!

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, u prvoj polovini marta biće i kiše i perioda suvog vremena, a najviše dnevne temperature kretaće se oko 15 stepeni osim oko 9. i 13. marta kada će živa u termometru skočiti iznad tog podeljka.

U prvoj polovini marta, trebalo bi da bude otprilike 7 kišnih dana.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama proseka.

- Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti - kaže Jasminka Smailagić, načelnica u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


Proleće i leto

- Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama.

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo leto.

- Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov - kaže Smailagićeva.

- U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti.

Februar koji je uskoro za nama biće verovatno jedan od najtoplijih u Srbiji ikada.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар