Prognoza vremena za 2016. godinu po metodi Koljčickog

Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, koji se više od deceniju jedini u Srbiji bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog, prognozirao je za Kurir vreme u nastupajućem periodu. Po njemu, predstoji nam blaga zima, sa manje padavina nego prošle godine. Ono što će obradovati većinu jeste podatak da temperature, barem u severnim i centralnim delovima Srbije, neće padati ispod minus 6 stepeni, dok će najviše biti oko 12 stepeni.

Ilustracija: jill111 / pixabay.com
- Prvih šest dana januara jutarnje i dnevne temperature biće nešto niže. Očekivane jutarnje temperature biće od minus četiri stepena, a dnevne najviše oko nula stepeni Celzijusa. Nakon tog hladnijeg perioda, od 7. do 20. januara, prema mojoj proceni, očekuju nas nešto više temperature sa slabim jutarnjim mrazom. Jutarnje temperature kretaće se oko minus četiri stepena, dok će dnevne ići i do plus 11 stepeni. Od 23. januara, dolazi do manjeg zahlađenja, kada će dnevne temperature biti oko plus pet stepeni. Prvi sneg u ovoj godini možemo da očekujemo 25. i 28. januara - objasnio je Komazec.

On je - piše Kurir - dodao da nas kiša i magla očekuju nekoliko dana u januaru, i to krajem prve i druge nedelje u mesecu. Kraj prvog meseca obeležiće nešto niže temperature, te nas od 30. januara očekuje pad tokom kog će najviša dnevna temperatura biti oko plus četiri stepena, a najniža oko minus pet stepeni.

Januar počinjemo sa promenljivim niskim temperaturama sa maglom i mogućom kišom, a prvi sneg očekuje nas 24. u mesecu. Najniže jutarnje temperature biće od -6 do 0 stepeni, dok će se najviše dnevne temperature kretati od +2 do +10 stepeni. Sredina druge nedelje prvog meseca u godini donosi toplije vreme i više temperature, koje će se kretati od 0 do +11stepeni. Krajem meseca počeće ponovo zahlađenje.

Komazec objašnjava da nas prvih dana februara očekuju kiša i magla, ali i da će on biti topliji u odnosu na drugi mesec u godini koja je za nama.

- Prvih devet dana februara biće umerene temperature. Jutarnje će se kretati od nule do minus jedan stepen, dok dnevne neće prelaziti plus šest stepeni Celzijusa. Druga nedelja u februaru, tačnije devetog dana u mesecu, prema mojoj prognozi, doći će do zahlađenja sa povremenom kišom i snegom. Sneg će početi da pada nekoliko dana, i to od 11. do 14. februara. Kada smo kod padavina, biće i kiše, ali ne u dužim intervalima. Kiša će padati 3, 9, 12, 25. i 28. februara - rekao je sKomazec.

Komazec ističe da nam od 22. februara sledi porast jutarnjih i dnevnih temperatura, koje će se kretati od nula stepeni u plusu ujutro, dok će maksimalne dnevne ići i do 11 stepeni.

Poznati srpski prognostičar navodi da će do 10. marta biti prilično toplo, sa oko plus 14 stepeni.
- Od 10. do 15. marta možemo očekivati zahlađenje sa vrlo slabom susnežicom. Međutim, u drugoj polovini meseca temperature će ponovo rasti, a od 20. do 25. biće čak i plus 20 stepeni. Kiša će padati 3, 5, 8, 9, 15, 20. i 24. marta.


Februar će, kao i januar, početi sa najnižim temperaturama za taj mesec. Jutarnje temperature će se kretati od -1 do +5, dok će dnevne biti od +2 do +11 C. Sredinom drugog meseca očekuje nas zahlađenje, a živa u termometru dostići će +4 C. Druga polovina februara biće toplija, povećanje beležimo i kod jutarnjih temperatura, koje neće ići ispod +2 C. U februaru će biti slična količina padavina u odnosu na mesec pre njega.

Izvor: Kurir
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар