Počinje testiranje i odabir pacijenata za kubanske vakcine protiv karcinoma pluća u Srbiji

U tri zdravstvene ustanove - Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, drugog dana novembra će početi testiranja kubanske vakcine „cimavaks EFG” i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti. Kubanske vakcine stigle su u petak u Srbiju.

 

„Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave tim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine”, rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih, te naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, rečeno je na konferenciji.

U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

„Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona, jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina, jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da oni te vakcine mogu da uzmu u Torlaku i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji”, rekao je Lončar.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар